Rån mot värdetransport i Landskrona

Kl. 13.00
Tre k-pist-beväpnade och maskerade män rånade en värdetransportbil från Falck på Andra Tvärgatan i Västra Industriområdet i södra Landskrona i förmiddags.
Larmet inkom till polisen 09.50.

Enligt de första uppgifterna som nått ut från platsen ska ingen skottlossning ha förekommit och det är okänt om rånarna fick något byte med sig.

Brottslingarna har flytt platsen men låst in väktarna plus troligen sju anställda från bussbolaget Arriva i företagets lokal.
– Vi misstänker att det kan finnas en bomb eller liknande apterat på byggnaden. Därför har vi inte gått in i byggnaden ännu. Tekniker finns på plats och undersöker saken så att vi kan släppa ut och förhöra eventuella vittnen, sade polisens presstalesman Charley Nilsson till Landskrona Direkt strax efter 11.30.

Men alla kunde släppas ut en stund senare.
Enligt Charley Nilsson har en av Arrivas anställda blivit slagen av rånarna. Landskrona Direkts reporter på plats rapporterade vid 12.45-tiden att en bussschafför med bandage runt huvudet just lämnat platsen.
Dessutom ska minst ytterligare en person chockskadats.

Efter rånet flydde de misstänkta i en belgiskregistrerad svart Audi, som senare påträffades tom i Löddeköpinge söder om Landskrona.
Ett 30-tal poliser söker nu med hund och helikopter av trakterna runt Löddeköpinge och Saxtorp där polisen tror att rånarna ska befinna sig.

2002-09-26 Kl. 13.27
Avspärrningarna runt kvarteret på Andra Tvärgatan är nu släppta.
Samtliga personer som varit inspärrade kommer enligt uppgifter till Landskrona Direkt att undersökas på Landskrona Lasarett.
Rapporter kvarstår om ett en person ska ha kommit till fysisk skada och en annan person ska ha chockskadats.

I tisdags rånades en värdetransport i Småländska Strömsnäsbruk.
Igår kväll greps en misstänkt person i Värmland för inblandning i det rånet. Polisen utesluter trots det inte ett samband mellan rånen i Landskrona och Strömsnäsbruk.
Då rånade tre beväpnade och maskerade män en värdetransport från Securitas under mycket våldsamma former. När väktarna vägrade att lämna bilen sköt rånarna med automateld mot den ena av dem, men säkerhetsglaset fångade upp kulan. Därefter sprängde rånarna upp dörren till bilen för att komma åt pengarna.
– Vi kan inte bortse från en eventuell koppling men det är ännu för tidigt att säga att det verkligen är så, säger Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell till TT.

2002-09-26 Kl. 16.58
Under dagen har ett stort antal fordon och personer kontrollerats, men i nuläget finns inga misstänkta i ärendet.
– Det som kommit fram om gärningsmännen under de första vittesförhören är bara de var klädda i jeans och ungefär 180 – 185 cm långa, säger Lars Förstell till Landskrona Direkt.

Sökandet efter gärningsmännen fortsätter.
Under förmiddagen framkom uppgifter om att en röd Peugeot setts köra i hög fart från Löddeköpinge. Vid 12-tiden stoppades två personer i en stulen röd Peugeot i Malmö. Personerna greps och förhörs nu av polisen. Det är i nuläget dock oklart huruvida de gripna kan sättas i samband med värdetransportrånet eller ej.

Under polisarbetet har det kommit in ett flertal tips rörande bland annat den svarta Audin som ska ha varit synlig i olika sammanhang de senaste dagarna. Uppgifter även om andra belgiskregistrerade fordon förekommer men de är så osäkra i nuläget att de inte går att kommentera, skriver Polisen i ett pressmeddelande.
Tipsen fortsätter att strömma in till Polisen, bland annat ska en Volvo med krossad sidoruta ha stått vid viadukten mellan Häljarp och Landskrona.
– Jag kan inte svara på om vi kollat just den bilen i nuläget. Det kommer in tips hela tiden och vi bearbetar dessa efterhand, säger Förstell.

Själva angreppet mot väktarna har skett när de var på väg in på Arrivas kontor. säger Charley Nilsson. Vad som därefter skede inne i lokalen är fortfarande oklart. Även storleken på ett eventuellt byte håller polisen inne med.
På Landskrona Direkts fråga om det fanns mer pengar i värdetransporten än de som skulle hämtas hos Arriva, svarar Nilsson,
– Vi kan inte svara på hur mycket pengar det rör sig om innan vi kommit längre i utredningsarbetet.
Klart är dock att det totalt var elva personer som blev inlåsta i Arrivas lokaler.

Mer info när nya uppgifter inkommer.

av Kary Persson & Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

Till arkivet