Nådastöten för karnevalen?

Just nu brottas Landskrona Kommun samt en del företag med att få in betalning för obetalda fakturor från Evenemang Uppsala i samband med årets Landskrona Karneval.
Enligt uppgifter i Landskrona Posten kan det röra sig om belopp på upp emot en kvarts miljon kronor.
Landskrona Direkt har under förmiddagstimmarna oförtrutet försökt nå såväl VD Anders Pettersson som marknadsansvarige Bengt Johansson för en kommentar dock utan resultat.

Frank Haglund, VD på Vänliga Landskrona som fick uppgiften av kommunen att sköta upphandlingen säger till Landskrona Direkt,
– Vi tog kreditupplysningar vid upphandlingen. Det fanns inga betalningsanmärkningar utan allt tydde på ett välskött bolag. Jag var i kontakt med Evenemang Uppsala igår och det mesta verkar nu som om bolaget är på väg att sätta sig i konkurs. Landskronakarnevalen ska enligt uppgift ha gått 1,5 miljoner back. Främst är det den kalkylerade ölförsäljningen och mindre besökare än beräknat som ställt till det, berättar Haglund.

Även Kommundirektör Leif Borg har varit i kontakt med företrädare för Evenemang Uppsala.
– Det har spekulerats i att de har tagit pengarna och försvunnit. Detta är inte sant. De håller för tillfället på att rekonstruera och jaga pengar. Vi räknar med att träffa deras representanter under nästa vecka och då får vi förhoppningsvis en redovisning och förklaring.

Evenemang Uppsala är skyldiga kommunen knappt 80 000 kronor. Några pengar tvekar dock Borg att man kommer att se röken av,
– Man kan ju alltid hoppas med det är knappast realistiskt.

Om det blir Evenemang Uppsala eller någon annan som arrangerar en eventuell karneval nästa år vet inte Borg idag,
– Någon upphandling inför nästa år har ännu inte gått ut. Upphandlingen förra året gick ut på att Evenemang Uppsala fick option på tre år. Jag vill även tillägga att Evenemang Uppsala arrangerade en bra karneval totalt sett. Vi är nöjda med arrangemanget som sådant och det tror jag även att Landskronaborna är, berättar Borg och avslutar,
– Vi måste även analysera anledningarna till två senaste karnevalernas stora förlustsiffror innan vi går vidare.

Det mesta går just nu emot karnevalsentreprenörerna Evenemang Uppsala. Man har i dagarna ställt in årets upplaga av oktoberfesten i Uppsala. Bolaget har också ställt in EvenemangsBåten, en planerad kryssning med 350 Uppsala företag.
– Arrangörerna har avbokat EvenemangsBåten, meddelar man från Viking Lines kontor i Uppsala.
Enligt uppgifter i Uppsala Nya Tidning i fredags är även den stora Uppsalafestivalen Fyrisfestivalen i gungning. Till tidningen säger Evenemang Uppsalas VD; Anders Pettersson,
-Jag är mycket tveksam till att det blir några fler Fyrisfestivaler. Det finns inget skäl för oss att fightas mot en kommun som inte vill ha några arrangemang.
Till saken hör att bolaget ansökt om ett kommunalt bidrag på 1,2 miljoner kronor för att kunna fortsätta driva arrangemanget.

av Kary Persson & Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

 

Till arkivet