Varvens skatteskulder reglerade

Varven i Landskrona har reglerat sina skatteskulder på närmare 12 miljoner kronor och förhandlar just nu med Emtunga om nya beställningar.
– Det är för tidigt att säga något om eventuella beställningar, men förhandlingarna förs i positiv anda, berättar vd Leif Klevström och tillägger att varvet nu reglerat sina skatteskulder.
– Att vi fick de här problemen sammanhänger med att vi betalade våra leverantörer i förskott och fick samtidigt vänta på våra pengar för utförda arbete, men nu är skulden reglerad och vi arbetar vidare för att hitta lösningar på de problem som vi har.

För en dryg vecka sedan påbörjades bogseringen av två bostadspråmar till Astrakhan för slutgiltig färdigställande på ett lokalt varv. Pråmarna ska vara i drift i maj 2003 och det totala ordervärdet överstiger 600 miljoner SEK. Totalt väntas bogseringen ta 40 dagar och första etappen till St Petersburg sköts av svenska och danska bogserbåtar.
Bakom beställningen på bostadsplattformarna står Emtunga och från samma bolag har Bruces en order på 170 bostadsmoduler som skall vara klara i februari nästa år. Bruces har också sagt upp ett 70-tal anställda och de första få gå i mitten av november om inga nya beställningar kommer in.
– Även om det ser dystert ut så jobbar vi vidare och hoppas att det skall lösa sig, men idag ser vi ingen möjlighet att dra tillbaka några uppsägningar.

Beställaren Emtunga har byggt bostadsmoduler för olje- och gasindustrin sen 1974 och detta är den fjortonde och femtonde stora modulen man får order på sedan 1997. Dessutom arbetar Bruces nu på bostadsmoduler och förhoppningar finns på fler beställningar av bostadspråmar.

Nu är det inte bara Landskronavarvet som har det svårt, även moderbolaget har det tufft. Byggandet av lyxlägenhetsfartyget ”The World” gav Fosens en förlust på 232 norska miljoner, jämfört med en vinst på 80,6 miljoner året innan.
Fosen har nu fått ordning på ekonomin och arbetar med att slutföra färjan ” Midnattsol” vars skrov byggdes i Landskrona.
– Arbetet går framåt och nu tjänar företaget pengar igen, det är en förutsättning för att vi skall kunna arbeta vidare och ta nya beställningar, avslutar en trots allt optimistisk Leif Klevström.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Till arkivet