Inget större genombrott för personval

Förre hamnchefen Svenny Håkansson kryssades från botten till toppen av Sverigedemokraternas väljare och tar därmed plats i kommunfullmäktige.
Lycka med kryssen hade även Vänsterpartiets Mohamad Abdulkarim som från en sjätteplats på Vänsterpartiets lista kryssade sig upp till toppen och tar en plats i fullmäktige.
För övriga partiet kom personvalet inte att spela någon roll, toppnamnen fick de flesta kryssen och därmed påverkades inte fördelningen av personerna i fullmäktige jämfört med valsedlarna.

Lite kuriosa är kanske att fullmäktiges ordförande Gösta Nilsson var den enda socialdemokraten som fick tillräckligt med kryss för att den vägen ta sig in i fullmäktige. Men nu innebar det i praktiken inget eftersom han redan stod som nummer två på listan.

Totalt sett tycks det inte ha varit något större genombrott för personvalet på det lokala planet, av väljarna var det få som utnyttjade möjligheten att kryssa för namn man gärna ville flytta fram på partiets listor. Men ser man till faktiska tal så är det inte svårt att kryssa in kandidater i mindre partier, som exempel kan nämnas att Svenny Håkansson bara behövde 60 kryss i en valkrets för att flytta från plats 14 på listan till nummer två och därmed ta en plats i fullmäktige.

Här följer en förteckning över de som fick tillräckligt många kryss för att den vägen få en plats i fullmäktige. Notera dock att det endast är Svenny Håkansson och Mohamad Abdulkarim som utan kryss inte tagit plats i fullmäktige.

Landskrona norra valkrets

Moderaterna
Tutti Johansson Falk 216, 9,98%
Cecilia Brorsson 124, 5,73%

Folkpartiet
Torkild Strandberg 326, 20,29 %

Socialdemokraterna
Gösta Nilsson 277, 6,15%

Vänsterpartiet
Mohamad Abdulkarim 148, 21,92%
Lars Ståhl 55, 8,14%

Sverigedemokraterna
Thord Lindblom 82, 8,83 %
Svenny Håkansson 60, 6,46%

Landskrona södra valkrets

Moderaterna
Tutti Johansson Falk 205, 10,16%

Folkpartiet
Torkild Strandberg 315, 21,51%

Socialdemokraterna
Gösta Nilsson 319, 8,02%

Vänsterpartiet
Mohamad Abdulkarim 81 12,00%
Lars Ståhl 52, 7,70%

Sverigedemokraterna
Thord Lindblom 66, 6,80%

Till riksdagen var kryssandet inte lika flitigt, ingen av Landskronas båda riksdagsmän, Anders Karlsson och Torkild Strandberg fick kryss nog för att den vägen ta en riksdagsplats. Anders Karlsson fick dock hela 3001 kryss medan Torkild Strandberg noterades för 994 markeringar. Båda stod emellertid så högt placerade på respektive partis lista att en plats i riksdagen ändå var klar efter valresultatet.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Till arkivet