Massor av konst att se fram emot i höst.

Borstahusens Konstförening satsar på utställningar i de egna lokalerna i Kammakarenshus på Gamla Kyrkogatan 15.
Redan nu på lördag bjuder man Landskronaborna till vernissage med konstnärerna Jill och Ulf Ekberg från Vejbyslätt.
Jill visar keramik med former inspirerade från djurvärlden.
– Just nu hämtar jag mycket av min inspiration från insektsvärlden men även övriga djurlivet är en stor källa att ösa ur, säger Jill Ekberg och visar bland annat upp en zebramönstrad kruka. Men även stengods med djurhudsmönster finns att beskåda.

Ulf Ekberg arbetar med bild och skulptur i olika tekniker.
– Just nu arbetar jag mycket på temat Madonna begreppet, säger Ekberg och visar upp en serie oljemålningar och skulpturer på temat.

Att Borstahusens Konstförening nu bjuder till utställning i det gamla huset på Gamla Kyrkogatan är något av en ”kick off” för en nysatsning som föreningen gör.
– Det här är något nytt för oss att vi satsar på lokala utställningar i vårt eget hus. Vi hoppas kunna erbjuda 3 till 4 utställningar per år, säger Per-Olof Bodin ordförande i Borstahusens Konstförening och berättar entusiastiskt vidare om höstens stora konstutställning i Landskrona.
– Med invigning under kulturnatten den 11oktober kommer vi i samarbete med Landskrona Konstförening och Kulturförvaltningen att arrangera en retrospektiv konstutställning av Max Walter Svanberg i Konsthallen. Här kommer bland annat att visas ett verk som Max Walter skapade redan som 14-åring.

Att det nu kommer ett samarbete till stånd mellan Landskronas stora konstföreningar och kulturförvaltningen ser Per-Olof Bodin som något mycket positivt och utvecklande för konstlivet i kommunen.
– Det känns oerhört roligt att vi kan göra detta tillsammans. Det har genom åren funnits en inneboende misstänksamhet mellan konstföreningarna här i stan som jag nu hoppas att vi kan övervinna. Att vi tre nu går samman gör att vi kan höja kvalitén på våra utställningar. Efter Max Walter Svanberg utställningen kan jag redan nu avslöja att vi i mars kommer att ha en utställning med den i Frankrike boende konstnären Peter Tillberg.

Borstahusens Konstförening var under tidigt 70-tal landets största konstförening med en praktfull räcka utställningar. Eller vad sägs om bland annat Salvador Dali 1971, Picasso 1973 och Toulouse-Lautrec 1974 för att nämna några. Att medlemmarna dessutom fick en Chagall litografi som årsgåva vid ett tillfälle bidrog säkert till det höga medlemstalet som då var.
Idag räknar föreningen in cirka 700 medlemmar.

Mer om Ulf och Jill Ekberg kan du läsa på deras hemsida www.konstorangeriet.nu

Vernissagen på lördag pågår mellan klockan 11-14.
Konstnärerna är på plats.
Utställningen är öppen 26-28/9, 3-5/10 och 10-12/10, vardagar 12-15 och lördagar 10-13.

av Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

Till arkivet