Ingen ommålning av vattentornet

Vattentornet i Landskrona utgör en silhuett som präglar staden. Saken är bara den att tornet skulle behöva en ansiktslyftning, men något större arbete med att förbättra utseendet är inte prioriterat i dagsläget.
– Vi tog en prisuppgift på att få tornet ommålat och den slutade på cirka tre miljoner kronor. Det är en summa som stadens vattenförbrukare skulle få betala, så någon ommålning är inte aktuell. Vad man skulle kunna göra är att blästra av den gamla färgen, säger Bo Olsson, maskinmästare på Tekniska Verken.

Anledningen till att tornet ser ut som det gör är det utsatta läget vid havet. Fukt och salt tär på byggnaden så väl som på hissarna,
– Hissarna kostar mycket att renovera varje år. Därför har vi valt att ta bort den ena. Det finns alltså bara en hiss idag. Normalt kostar det 20 000 kronor per år att hålla de i ordning men i år har vi även bytt ut vajrar. Kostnaden för året har därför slutat på 100 000 kronor, fortsätter Olsson.
En liten intäkt ger dock besökarna som under sommaren tar sig upp och avnjuter den fantastiska utsikten,
– I år har vi haft 280 vuxna och 50 barn som varit uppe, avslutar Olsson.

av Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

Till arkivet