Vallåkraträffen = Folkfest

Köerna av motorentusiaster ringlade långa redan tidigt på söndagsförmiddagen när populära Vallåkarträffen slog upp portarna på Enoch Thulins flygplats strax utanför Landskrona.
– Jag har varit med sedan 1994 och tyckte nog att det var roligare förr när träffen låg i Vallåkra. Nu har det blivit för stort och med en massa kringarrangemang, poängterade Christer Fris från Tomelilla som var på plats med sin förlängda Saab. Från originalet på 4,5 meter hade den förvandlats till en riktig limousine på nästan sex meter.
– Jag har själv arbetat fram plåten som jag använt till att förlänga bilen och det har tagit 2000 arbetstimmar under två år, men jag gillar att jobba med bilar så det har bara varit roligt.

Vallåkraträffen har ökat i omfång för varje år och omfattar numer över ett 170.000 kvadratmeter stort flygplatsområde, vilket motsvarar en yta på mer än 36 fotbollsplaner. Varje år vallfärdar över 1.000 bilbyggare från hela norra Europa hit och mellan 12.000 och 15.000 besökare passar samtidigt på att bevista evenemanget.
Nytt för i år var att man höll öppet även på lördagen och lockade då med Pärlrallyt, som arrangerades för tredje gången. Rallyt är något av en hyllning till kommersiella fordon som lastbilar, bussar och brandbilar.
Fordon av årsmodellen 1972 och senare inte fick vara med och under några timmar kunde en karavan av 105 fordon beskådas runtom i nordvästra Skåne.
– Här var inte så mycket publik som arrangörerna hoppats, men det kommer säkert att bli bättre när folk får veta att det är öppet också på lördagen, menade Mikael Lehner som för första året var med i den jury som skulle utse pristagare i de många klasserna.
– Det skall bli spännande, här finns så oerhört många fina bilar så det blir inte lätt.

Utgångspunkten för Vallåkarträffen en gång i tiden var ombyggda Volvobilar och dessa dominerar fortfarande, även om det fanns en hel del annat att kasta blickarna på.
Hela området påminde onekligen om en marknadsplats med försäljning av allt från pizza till häftigt ombyggda bilar. Och på plats fanns också representanter från Älgskadefonden för att informera om riskerna med ett ofrivilligt möte med en älg.

Utöver Volvo, som i år firar 75 års jubileum, tävlade de olika bilfabrikaten sida vid sida om fina priser.
Totalt delades det ut mer än 90 priser i olika klasser. Bland annat korades bästa Volvo Custom, Styling, Classic och Sveriges häftigaste Epa.

SASCA arrangerade tävlingen om bästa billjud.
Dessutom bjöds på Monstertruckshow, avancerad flyguppvisning med ”Wingwalking” och Team 60 i den sköna sommarvärmen.
– Vi har en bit att köra och därför startade vi mycket tidigt i morse, men vi har varit här förr och det finns så mycket spännande att titta på. En fin utflykt, menade Anders Persson från Växjö och drog vidare för att spana in en ny häftig ljudanläggning som fick hela bilen att vibrera.

Förutom de riktigt stora bilarna fanns det även plats för radiostyrda miniatyrer som skickligt styrdes av Jörgen Andersson från Getinge utanför Halmstad.
– Jag körde tidigare Rally och rallycross i 25 år, men det blev för dyrt så därför satsade jag på det här för fem år sedan, berättade Jörgen som passade på att göra lite reklam för sin sport under vallåkraträffen.
– Vi gör vad vi kan för att tvätta bort töntstämpeln, det här är en rolig sport att hålla på med och den kräver en hel del träning. Det är många som testar när vi är ute så här, påpekade han och hjälpte några killar att hantera bilarna på en bana skapad av en gammal brandslang.

Totalt sett blev Vallåkarträffen, liksom tidigare år, en folkfest av det riktigt stora slaget och besökarna bjöds inte bara på vackert väder utan även massor av ögonfröjd.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

Till arkivet