Tuffa tider för varvsnäringen

Igår sjösattes den sista av två bostadspråmar på Bruces Shipyard och bädden ligger tom och öde, någon ny order har varvet inte och nu riskerar personalen att friställas.
– Vi har lagt ett varsel på mellan 25 och 100 anställda, hur många det blir får vi se när förhandlingarna är slutförda. Det här är ingen rolig situation, men det är tufft på marknaden, poängterade vd Leif Clevström som förra gången det var kris fick ordern på bostadsplattformarna och den gången kunde varslen dras tillbaka.
– Självklart hoppas jag att vi skall hitta något även denna gång, men det ser inte ljust ut.

Landskronavarvet, som ägs av norska Fosens Mekaniska Verkstäder, består av två enheter, Bruces svarar för nyproduktionen och har drygt 200 anställda och Öresundsvarvet ansvarar för reparationsverksamheten. Den senare delen går hyfsat, medan det är kris för nyproduktionen.

I orderboken idag finns produktionen av 113 moduler till Emtunga, samma bolag som låg bakom ordern på bostadspråmarna.
– Vi har redan börjat bygga även om det återstår en del detaljer innan ordern är i hamn, förklarade Leif Clevström som inte ser något ljus på den dystra fartygsmarknaden.
– Vi har en del kontakter, men ännu så länge är det för tidigt att säga något.
Noterbart är också att det nu är 20 år sedan de första uppsägningarna kom vid dåvarande Öresundsvarvet och det sista nybygget, M/T Woensdrecht sjösattes.

Nu är det inte bara Landskronavarvet som har det svårt, även moderbolaget har det tufft. Byggandet av lyxlägenhetsfartyget ”The World” gav Fosens en förlust på 232 norska miljoner, jämfört med en vinst på 80,6 miljoner året innan.
Man förhandlar nu, enligt Svensk Sjöfarts Tidning, med fordringsägarna för att undvika konkurs vilket förutsätter att en del av den samlade skulden på NOK 410 miljoner skrivs av. En stor del av fordringsägarna är underleverantörer.
I räkenskaperna för 2001 har det varvsstöd på NOK 77 miljoner som norska staten håller inne bokförts som en extraordinär kostnad. Varvets banker har garanterat det nu pågående bygget av ett fartyg till Hurtigruten. Noteras skall också att lyxkryssaren ”The World” på lördag gästar Trondheim och då skall miljonärerna med lägenheter ombord bjudas på mat och dricka av kommunen, något som, enligt norsk nyhetsrapportering, fått vissa grupper att planera demonstrationer.

Varvskrisen drabbar inte bara Bruces, Danmarks största varv, A.P. Möllers Odense Staalskibsvaerft, har reducerar personalstyrkan med 25 procent till 1.550. Varvet bygger nästan enbart för MaerskSealand och förra året byggdes sex stora containerfartyg. Men även här är orderingången fallande.

De båda pråmarna som nu färdigställts på Bruces skall ställas i ordning för transport till Astrakhan i mitten av september och där sker det slutgiltiga färdigställandet kommer att ske på ett lokalt varv och vara klara att tas i bruk i maj nästa år.

Även om det ser dystert ut för Landskronavarvet så har varvsnäringen i Landskrona visat sig vara en överlevare, återstår att se om det lyckas även den här gången?

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

Till arkivet