Väntjänstens måndagscafé allt populärare

Skratten och leendena är många bland gästerna på Väntjänstens måndagscafé.
– Det här är jätterolig, jag började gå hit redan 1999 och ser fram emot varje måndag, berättar Inga-Britt Knutsson och väninnan Greta Bergqvist nickar instämmande.
– Och sen har de ju så gott hembakat bröd, det är annat än köpekakor.
Även om Väntjänstens måndagscafé är populärt idag så var det lite trögt när verksamheten drogs igång.
– Vi hade bakat och förberett oss, det kom en gäst, en dam från Borstahusen, minns en av initiativtagarna, Ingrid Jönsson med ett leende.

Väntjänsten startade som ett projekt för arbetslösa och fortfarande har föreningen ett fint samarbete med Arbetsförmedlingen. Grundtanken är enkel, genom ideellt arbete skall äldre få lite hjälp med enkla vardagssysslor och sedan arrangeras olika former av aktiviteter.
En hörnpelare är måndagscafét och varje dag kan de som så önskar ringa någon av samordnarna och få hjälp med enklare sysslor.
– Våra medlemmar kan då följa med vid besök hos läkaren eller inköp i affären, förklarar Ingrid Jönsson som tillsammans med diakonissa Anita Ackelöv tog de första initiativen för fyra år sedan.
– Det tog nog ett helt år att bara planera verksamheten och få fram en fungerande organisation, nu har vi skapat en bra grund att stå på och vårt samarbete med kommunen fungerar utmärkt.

Bitte Lundgren, Kerstin Svensson, Gun Britt Friberg och Muniba Pehlivanovic är värdinnor på måndagscafét och trivs med sina uppgifter.
– Att kunna ställa upp och vara lite till nytta känns bara bra och dessutom har vi mycket roligt tillsammans, förklarar Bitte Lundgren och Kerstin Svensson hoppas att fler vill ställa upp och ge Väntjänsten den stabilitet som krävs också för framtiden.
– Ju fler vi är som sköter de olika uppgifterna, ju lättare går det.

Förutom samordningen av enklare tjänster och måndagscafét försöker Väntjänsten anordna en del andra aktiviteter, som exempelvis under sommarens Thulindag då man åkte med 50-talsbussarna från Saxtorp iförda tidstypiska huvudbonader.
– Det gäller att sätta lite guldkant på tillvaron, förklarar Bitte Lundgren och Kerstin Svensson riktar ett stort tack till Örenäs som bjöd lunch för att visa sin uppskattning.
– Dessutom får vi in en del pengar via kollekten vid Karnevalsgudstjänsten, så vi känner ett stort stöd från alla dem som vi samarbetar med, understryker Ingrid Jönsson medan kaffet och det hembakade serveras med tillhörande kommentarer och glada skratt.

Äldre som önskar lite insatser från Väntjänsten kan vardagar ringa 0418-583 33 mellan klockan 8.30 och 11 och måndagscafét håller till i Kung Karls varv med ingång från Norra Kyrkogatan och är öppet klockan 13.30-16.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

Till arkivet