Folkdansfestival på lördag

I kölvattnet av karnevalen är det dags för årets folkdansfestival, kanske inte lika stort och kostsamt, och framför allt inga volym problem, men likväl en bit av vårt kulturliv i Landskrona.
Lekstugan Verdandis Folkdanslag skall ha sin traditionella folkdansfestival i Slottsparken den 3 augusti och festivalen har i år sex olika grupper som skall visa upp sig.

Dagen börjar med PR-framträdande nere vid Rådhustorget vid 11 slaget, där Lekstugans eget spelmanslag som nu för tiden kallar sig Bälgadraget underhåller med nytt och gammalt.
I år syns välbekanta gäster, för dom som håller koll på Verdandis festivaler:
Trehäradsbygdens stildansare som har varit med nästan från början när man höll till ute på Verdandi Torpet, dom dansar högreståndsdanser typ Menuett och Gavott.
Logdansarna från Lund har också varit med några år, dom dansar nyskrivna danser med ”något” högre tempo än stildansarna. En kille vid namn Ulf Karlsson som är deras ledare gör allt material, men med rötterna djupt rotade i danskulturen.
Ett lag som Verdandi på senare år har haft mycket utbyte med är IK Väderleken, det är från grunden en bostadsrättsförening i Lund som började med dans för cirka 20 år sedan. Gruppen dansar mycket gillesdanser och små square danser, och en blandning av allt som dom tycker är kul.

Om det mot förmodan skulle bli dåligt väder flyttar man från Slottsparken in på Folkets hus. Mitt i programmet som varar mellan 14-16 blir det allmän dans till blandade tongångar.

UPP

Till arkivet