Femte Thulinträffen avverkad

Kromen glänste i solskenet när hundratals läckra veteranbilar, och motorcyklar, intog Citadellet för den femte Thulinträffen.
– Intresset har ökat för varje år och det är roligt att så många ställer upp, summerade eldsjälen Evert Lundgren som drog samman sina entusiastiska veteranvänner i Svalöv för färd i kortege in till Landskrona och vidare genom Karnevalsområdet.

På plats med sin Volvo PV 544 av årsmodell 1965 med vidhängande husvagn var Bengt Holmberg från Dösjebro.
– Jag köpte bilen redan 1983, men så länge jag hade min verkstad fick den bara stå. Men för tio år sedan började jag renovera bilen och nu skall vi ut på en liten bilsemester i Sverige, det skall bli roligt, poängterade Bengt vars ekipage onekligen fick tankarna att gå till det gamla folkhemmet.

Folkhem var kanske inte det första besökarna tänkte på när man såg Janet och Björn Prytz Rolls Royce från 1975.
– Vi har en del andra veteranbilar av äldre märke, men idag tyckte vi att den här passade, menade Björn som haft sin Rolls i 15 år och samtidigt intygar att den inte är så dyr.
– Man får räkna med att lägga upp mellan 200 000 och 300 000 kronor för en modell som den här och då ingår ingen service, påpekar han leende och avlivar därmed myterna om att en Rolls aldrig går sönder.

Bland rariteterna fanns också läckra båtmodeller byggda av entusiasterna i Malmö modellbåtklubb.
– Vi brukar vara här och visa upp våra bygge och det är kul att komma ut, menade Gunnar Nilsson som trots den vackra sommardagen längtade lite till hösten och nya båtbygge inomhus.
– Det har varit en hobby för mig i alla år och jag gillar de här utmaningarna som ligger i att bygga en radiostyrd modellbåt, avslutade han och styrde sin galeas ut på den vida vallgraven.

För första gången kunde Thulindagarna också visa upp fyra modeller av bilen som fått ge namn åt veteranträffen.
Det var flygaren Enoch Thulin som redan 1915 grundade sin flygplanstillverkning, något han tvingades lägga ner när tiderna blev svåra efter första världskriget.
Thulin omkom genom en tragisk olycka 1919 och styrelsen beslutade då att satsa på biltillverkning.
Men 1928 var den sagan slut och Volvo fick ta över den svenska bilscenen. Dock finns en del gamla Thulinbilar kvar och igår rullade fyra av dem in på Citadellområdet.
– Det är kul att hålla minnet av Landskrona som en billtillverkarstad vid liv, påpekade Evert Lundgren innan det var dags att ta en närmare titt på de många läckra bilarna vars krom glänste i det vackra solskenet.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

Till arkivet