Jocke simmar för en EM-biljett

Trots att Joakim Dahl, 26 år, hållit på med simningen i snart 20 år så är intresset för sporten fortfarande på topp och målet en plats i det svenska EM-laget senare i sommar.
– Men då krävs att jag simmar bra i SM som också är EM-kval, berättar Jocke som under karriären hunnit med att ta ett femtontal SM-medaljer, av dessa ett guld på 200 meter fjäril för fyra år sedan.
Senaste SM-medaljerna var två brons som kom för några månader sedan i samband med kortbane-SM i Göteborg. Vann gjorde världsstjärnan Lars Frölander före finländaren Tero Välimaa, som tävlar för stockholmsklubben Neptun.
– Det kunde blivit en bättre placering om jag inte missat en vändning och målgången, men totalt sett är jag nöjd med tävlingen, förklarar Jocke som får två år sedan kom hem efter drygt fyra år i USA.
Nu kombinerar han den tuffa simträningen med heltidsjobb och det är inte alltid så enkelt.
– Jag jobbar Malmö och när jag väl kommer hem så åker jag direkt till simträningen, så visst blir det långa dagar. Men nu försöker jag lägga upp träningen vettigare och har slutat att simma de längre sträckorna. Nu är det 100 meter fjäril som gäller, förklarar Jocke som hoppas vara i toppform när SM avgörs hemma i Citadellbadet den 3-7 juli.
Närmast väntar svenskt Grand Prix i Burlöv där Jocke ligger tvåa och har chans på lite prispengar. Vinnaren över de fyra tävlingarna erhåller 10 000 kronor och tvåan för halva den summan.
– Inga större pengar, men ett välkommet tillskott i kassan, ler Jocke som hoppas komma ner mot rikttiden 54 sekunder på SM, det är den tid som krävs på 100 meter fjäril för att bli aktuell i EM-laget som skall tävla i Berlin.
– På kort bana har jag gjort 52,8 och i lång bassäng hoppas jag komma ner mot 54,5 sekunder, det skall förhoppningsvis räcka till en EM-plats, hoppas Jocke vars främsta framgång kom just på EM.
Det var i spanska Valencia som han ingick i det svenska laget som då tog guld i lagkappen i frisim, ett simsätt som han idag i det närmaste lagt åt sidan.
– När jag inte längre har den tid som krävs för träning måste jag satsa målmedvetet och då är det 100 meter fjäril jag satsar på. Återstår att se om det blir ytterligare en SM-medalj för Landskrona simsällskapets duktige simmare Joakim Nilsson, när SM avgörs i Citadellbadet om en dryg månad.
Noterbart är att Jocke Dahl dessutom kan titulera sig världsrekordhållare på 50 meter fjäril, detta efter att ha simmat sträckan på 24,89 och därmed gått under gällande rekordnotering. Dock handlar det om ett udda världsrekord i mastersimning där simmarna måste vara fyllda minst 26 år. Men ett rekord är ett rekord, även om det gäller en veteran som Joakim Dahl.

UPP

 

Till arkivet