Pontus klar för VM i Japan

En dags ledighet fick Monacoproffset Pontus Farnerud, sen ringde förbundskapten Tommy Söderberg och berättade att Pontus skulle ersätta skadade Håkan Mild i den svenska VM-truppen.
På onsdagskvällen lämnade Håkan Mild den svenska VM-truppen. Den skada han ådrog sig tidigt under tisdagens interna match visade sig efter magnetröntgen vara så allvarlig att VM-spel är uteslutet.
– Pontus har övertygat de gånger han har varit med i landslaget, och han har varit ordinarie en längre tid i Monaco. En duktig spelare som kan överraska, och som kan spela såväl defensivt som offensivt på mittfältet. Dessutom är han en av de spelare vi tror på inför framtiden, säger Tommy Söderberg.
– Jag skulle inte ha något emot om Tommy ringde, sa Pontus i tisdags, precis hemkommen efter en tuff säsong njöt han av solskenet över Exan medan gamla kompisen Kalle Lindgrens Helsingborgs Södra besegrar Fram.
Klockan var vid pass fyra i går eftermiddags när Pontus slappade i pappa Hasses trädgård och telefonen ringde.
– Det var Tommy Söderberg som ringde och Pontus stod upp som en fjäder, berättade Hasse som snabbt fick hjälpa Pontus att packa och ta flyget till Stockholm för att förena sig med VM-truppen.
För Pontus har det varit en något märklig säsong med mycket skador, uselt resultat med Monaco, men också debut i landslaget. I matchen mot Grekland spelade han från start och svarade för en övertygande debut, men tvingades utgå efter skada.
– Jag har nått två mål i år och det är en plats i landslaget och att vara ordinarie i klubblaget, så det är jag nöjd med. Sen är jag besviken för att vi inte lyckades bättre i ligan och visst hade det varit roligt om man fått följa med till VM, erkände Pontus som då inte anade hur snabbt hans önskan skulle infrias trots att han haft besvär med en del skador under säsongen.
– Jag drabbades av en fraktur i foten som var besvärlig, sen har jag stukat foten tre gånger och slagit axeln ur led, så nu kan det räcka med skador för ett tag. Nu är jag helt återställd och kommer att träna på egen hand under VM-uppehållet. Monaco, under ledning av rutinerade Didier Deschamps, VM-vinnare med Frankrike, har haft en motig säsong och slutade fyra från slutet i tabellen. En klar besvikelse.
– Nu måste vi byta ut en del äldre spelare och få spelare som är hungriga och vill vinna varje match, betonar Pontus som själv tillhör de rutinerade kuggarna med sina drygt tre år i klubben och med kontrakt för ytterligare tre säsonger.
– Jag tror bara det är tre spelare som varit i Monaco lika länge som jag, så det har varit lite omsättning på folket. I Monaco har Pontus varit ordinarie i år, men han har också fått spela i många olika mittfältspositioner.
– Personligen hoppas jag nu få en central roll på mitten, där trivs jag bäst och känner också att jag kommer bäst till min rätt. Parallellt med att Monaco avslutat en usel säsong har Pontus noga följt Landskrona Bois och lillebror Alexander i allsvenskan.
– Det är helt otroligt. Jag har sett två matcher på video och Bois spelar grymt bra. Alex är också mogen i sitt spel, han har verkligen utvecklats. Jag är imponerad och en mittenplacering hade varit helt perfekt.
När Pontus debuterade i landslaget mot Grekland och blev aktuell för VM-spel började också lagkompisarna bli nyfikna på Sveriges spel. Och då främst Argentinas Marcelo Gallardo som ställs mot Sverige i gruppspelet.
– Det är inte mycket de vet om Sverige, Ljungberg och Henke Larsson på sin höjd, så det är upplagt för lite överraskningar, menar Pontus som tippar att Sverige går vidare från gruppen.
– Tippar jag med hjärtat så spelar vi oavgjort mot England, besegrar Nigeria och klarar sedan oavgjort i sista matchen mot ett redan klart Argentina. Men sen väntar förmodligen Frankrike i åttondelen och då blir det betydligt tuffare, ler Pontus Farnerud iförd en huvudbonad som skulle fått Fredrik Ljungberg att rodna av avund.
– Det är en typ av badmössa som används på Franska Rivieran och jag har köpt den i Monaco, avslutar han med ett leende innan det är dags att dra vidare med polarna från Landskrona och njuta av den något kyliga vinden som sveper in från Öresund för en dag.
Nu väntar VM i Japan för Pontus Farnerud och tidigare VM-spelare med anknytning till Landskrona är Claes Cronqvist, Mexiko 1970 och Väst-Tyskland 1974 samt Jocke Nilsson i Italien 1990. Kalle Berggren
Fakta
Pontus Farnerud
Född: 4 juni 1980.
Klubb: AC Monaco FC.
Längd: 177.
Vikt: 69.
Landskamper: två, spelade mot Grekland, på bänken mot Schweiz. Aktuell: Svensk VM-spelare i Japan
Övrigt: Lillebror Alexander gör succé som allsvensk serieledare med Landskrona Bois

UPP

Till arkivet