Annons

Idrotten betydelsefull för professor

Att kombinera elitidrott med studier var framgångsrikt för Göran Broman, 39 år och professor i maskinteknik vid Blekinge Tekniska Högskola.
– När jag körde som hårdast tränade jag tyngdlyftning sex dagar i veckan, det var tufft, men gav samtidigt resultat, minns Göran Broman som fortfarande innehar Landskrona Atletklubbs rekord efter två junior-SM och silver i Nordiska mästerskapen på 1980-talet.
– Kanske dags för någon annan att peta ner mig från toppen, poängterade han leende i samband med att Phong Pham tog hem sitt tredje junior-SM guld vid tävlingarna i Landskrona. Men Phong har en bit kvar till Görans bästa prestation, 122,5 kilo i ryck och 157, 5 i stöt. Men fortsätter Phong satsa så vet man aldrig vad som kan hända.
Idag följer Göran Broman tyngdlyftningen på distans, istället har han tävlat i karate, svart bälte, och just nu är det judo som gäller.
– Genom idrotten får man distans till jobbet och skingrar tankarna, det är skönt att träna och tävla, menar han och tillägger att jogging inte är något som lockar.
– Jag kan inte tänka mig, det är både enformigt och trist. Efter fullbordade gymnasiestudier läste Göran Broman på rekordtid till civilingenjör i Lund och 1993 presenterade han sin doktorsavhandling i maskinteknik och förra året utsågas han till professor i Blekinge.
– Idrotten kräver koncentration och att vara förberedd för uppgiften, det är samma sak med studier och forskning, så visst har jag haft stor glädje av idrottandet, poängterar Göran Broman som nyligen fick ta emot Blekinge Tekniska Högskolas pris som årets forskare.
– Det är jag väldigt glad över, jobbar man hårt är det skönt att vara uppskattad. I motiveringen till utmärkelsen betonas Göran Bromans insats för uppbyggandet av forskningsverksamheten vid institutionen för maskinteknik.
Dessutom betonas hans dubbla kompetens, dels i maskinteknik, men också i miljövetenskap. Något som haft en positiv inverkan på resultaten inom miljöforskningen. Miljöfrågorna är något som ligger honom varmt om hjärtat och Landskronas satsning på en trådbuss från centrum till den nya stationen ser han som något mycket positivt.
– Det skall bli intressant att följa och en bra satsning eftersom verkningsgraden i en el-motor är bättre än konventionella förbränningsmotorer, påpekar han och avvisar kritiken om att det skulle handla om en omodern teknik.
– Absolut inte, se på bilarna, de är minst lika gamla. Nej, det här handlar om en modern framtidssatsning som vinner gehör världen runt.
Vid sidan om forskandet och idrotten har Göran Broman ytterligare en passion, dansen. Tillsammans med hustrun Branka har han lärt sig samtliga tio tävlingsdanser och så fort tillfälle gives bär det iväg till någon dansbana.
– Det blir inte så ofta i Karlskrona eftersom det är svårt att få barnvakt, berättar han och tackar föräldrarna som under besöken i Landskrona får ta sig an barnbarnen Rebecka, 9 år, och Emelie, 5 år, medan Göran och Branka tar sig en svängom på anrika ”Pärlan”.
– Jag har alltid gillat att dansa och i Karlskrona kör vi en liten kurs i salsa, så lite dans blir det, säger tyngdlyftaren som blev professor på rekordtid.

UPP

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser