Blåsigt Valborgfirande

Som sig bör besegrade Sommargreven som vinterdito när Valborg firades traditionsenligt på Halvmånen, men bålet ville inte ta sig riktigt i den vassa blåsten. För talet till våren svarade Zanna Gregmar, en tjej med många strängar på sin lyra.
– Jag gillar att ha mycket att göra, konstaterade hon och döttrarna Charlotte,14 år och Samantha, 10 år, nickade instämmande.
Det är nu drygt fem år sedan som Zanna Gregmar och hennes döttrar fick stora rubriker när en uppslitande process om vårdnaden av barnen pågick. Som en följd av händelserna bildades föreningen ”Barnens rätt enligt Haag konventionen”.
– Jag är fortfarande aktiv och det händer att jag får samtal från förtvivlade mammor i USA, berättar Zanna Gregmar som fortsätter arbetet med att skapa ett nätverk för mödrar i samma situation.
Förutom arbetet med barnens rätt syns Zanna Gregmar ofta i Landskrona Vision, dessutom har hon börjat sjunga tillsammans med välkända ”Dom ni vet”.
– Jag sjöng några av min fars favoritlåtar i samband med hans begravning och någon som hörde sångerna ringde och frågade om jag kunde tänka mig att sjunga med Dom ni vet. Eftersom jag är uppväxt med den musiken behövde jag inte tänka länga, förklarade Zanna Gregmar som i sitt vårtal reflekterade över att ta tillvara det positiva i vardagen och drog ner stora applåder när hon lyckades klämma in Landskrona Bois i talet.
– Visserligen är jag inte sportintresserad, men jag förstår mycket väl vad Bois betyder för kommunen. Kamilla Nilsson har viss rutin som greve på hästryggen, kampen på stranden var hennes tredje.
– Jag har varit sommargreve en gång tidigare och det är roligast, då slipper man trilla av hästen och vinner alltid, sa hon med ett leende medan Joy Andersson som debutant fick ikläda sig vinterns grå mantel.
– Det skall bli spännande och eftersom jag sysslar med hoppning så händer det att jag trillar av, sa Joy som också mycket snyggt föll av hästen när Sommargreven fick in den avgörande stöten.
Landskrona Scoutkår hade radat upp sig med tända facklor och lite extra nervös var Nathalie van Houten, 8 år och med massor av spring i benen.
– Det är första gången jag är med och det är spännande, sa hon och kastade in sin fackla i brasan som dock vägrade ta sig och det hjälpte inte med vacker körsång utan först när vuxna scoutledare trampande ner brasan fick den fart, men då hade den stora publiken redan lämnat Halvmånen med förhoppningen att brasan skall ta sig bättre nästa år.

UPP

Till arkivet