Midnattsol sjösattes

Vid en enkel ceremoni sjösattes igår färjan ”Midnattsol” på Bruces Shipyard och närmast väntar produktionen av två pråmar till oljeindustrin i Kaspiska havet, men sen är orderboken tom.
– Vi har en hel del offerter ute och jag är optimist, vi kommer att fixa det här, berättade vd Leif Klevström som hoppas få sätta sin signatur under ett nytt kontrakt inom loppet av några veckor.
En allmän turbulens inom varvsnäringen har smittat av sig även på Landskronavarvet, som omfattar Bruces och Öresundsvarvet. Meningen var länge att varvet skulle bygga systerfartyget till lyxkryssaren ”The World of ResidenSea”, men så blev det inte.
Luften gick ur marknaden och efter mycket strul har ”The World” äntligen levererats och dopet kommer att ske i Venedig.

Fartyget som sjösattes igår var det andra av två som Bruces byggt för Hurtigruten, det första, M/S Trollfjord, sjösattes i oktober i fjor och skall sättas i trafik om en dryg månad. Vid första sjösättningen tryckte skådespelaren Thomas von Brömsen på knappen som skickade fartyget i vattnet.
– Nu har vi en enklare ceremonin och det sammanhänger med att två rederier håller på att gå samman för att sköta trafiken och den fusionen tar all deras tid, högtidligheterna får vi spara till senare, påpekar Leif Klevström.
Det kommer att dröja ytterligare en månad innan ”Midnattsol” bogseras till Norge för färdigställande, under tiden kommer fartyget att ligga vid kaj på Öresundsvarvet.
Fartyget är 136 meter långt och 22 meter brett och ordern är värd drygt 130 miljoner kronor.
– Vi kommer att göra en del målningsarbete under tiden och i slutet av maj kommer hon att gå iväg. Vad gäller de två pråmar som nu byggs skall dessa vara klara att levereras i september och värdet uppgår till omkring 130 miljoner kronor.

Det projekt som sedan ligger närmast handlar om byggandet av bostadsmoduler, men här återstår en del detaljer innan ordern kan undertecknas. Och när nästa fartygsbygge skall gå igång står skrivet i stjärnorna.
– Vi har en hel del förfrågningar, men inget som är klart. Konkurrensen från gamla östländer och Asien är besvärlig, men förhoppningsvis skall situationen förbättras inom en inte allt för avlägsen framtid, betonade Leif Klevström medan ”Midnattsol” elegant gled av bädden och ut i hamnbassängen.

UPP

Till arkivet