Kritik riktas mot mässentré

Idag slår årets Företagsmässa upp portarna och hela 175 utställare skall i dagarna fyra bjuda besökarna på allsköns produkter och underhållning.
En nyhet vid årets Företagsmässa är att man tar entré, något som redan fått kritik.
Det är Lisbeth Svensson, handelslärare på Gullstrandskolan som uttrycker förvåning över den nya policyn.
– Jag undervisar de elever som går på Nya Handelsgymnasiet vars inriktning är just företagande på olika nivåer. Under år ett och två driver dessa elever övningsföretag knutna till företag i Landskrona. De har också möjlighet att starta egna företag knutna till Ung Företagsamhet vars verksamhet finns i hela världen.
– I fjol var jag med elever nere på Företagsmässan för att studera allt som hör företagande till. I år är det inträde och jag kontaktade företaget som står bakom arrangemanget, för att diskutera möjligheten att få grupprabatt. Jag fick ett blankt nej. Jag blev förvånad över beskedet. Jag tycker det är synd att denna linje drivs eftersom mina elever och jag själv uppskattar och behöver denna återkoppling till den verkliga företagsvärlden, skriver hon i ett brev.
– Skolelever kommer att erbjudas halva entrén, berättar Bertil Hallengren och tillägger att man i år tar entré för att undvika för mycket spring i mässtälten och dessutom är det ett önskemål från utställarna. – Vi har förhört oss med utställarna och en majoritet var då för en låg entré för att undvika för mycket spring från ungdomar.
Entrén är satt till 30 kronor per dag, 50 kronor för alla fyra mässdagarna. För skolklasser som vill besöka mässan gäller halva entrén.
– Det här är nytt för oss, men självklart skall vi försöka lösa alla de frågor som kan uppstå. Vi kommer att göra en utvärdering på hela mässan när den är avslutad och då kommer vi även att se hur entrén fungerat.
– Intresset för årets mässa har varit stort och förutom många spännande utställare kan vi också bjuda på en hel del underhållning, berättar mässgeneral Bertil Hallengren som engagerat Hasse Chrunak, simlandslagets förre förbundskapten, att förrätta invigningen.
Mässan slår upp portarna kl 17 idag och det arbetas intensivt i samtliga hörn i de stora mässtälten som täcker Kasernplanen och så skall göra ytterligare en månad, för efter företagsmässan är det också dags för en Antikmässa.
Bland utställarna märks också Landskrona kommun och på plats för att följa monterbygget var Fritidschef Bengt Nissler och Stadsbyggnadschef Jörgen Bergvall.
– Mässan är ett bra sätt för kommunen att profilera sig och vi vill gärna visa vilka kvalitéer det finns i kommunen, förklarade Jörgen Bergvall och Bengt Nissler nickade instämmande.
– Det skulle vara roligt att få veta var besökarna kommer ifrån och det gäller självklart även Antikmässan. Det här är ett bra sätt att marknadsföra kommunen och naturligt för oss att finnas med.
Förutom alla utställarna kommer det också att bjudas underhållning under de dagar som mässan pågår och bland artisterna återfinns TV-kändisen Ragnar Dahlberg som på känt cafémanér skall bjuda på lättsamma intervjuer. Dessutom kommer Tomas Pettersson, landets kanske främste ståuppare att underhålla på söndagen. Till detta skall läggas en hel del lokala artister, till vilka Carlie Tornehave som bekant kan räknas.
– Vi har försökt skapa ett program som skall passa de flesta smaker, understryker Bertil Hallengren innan det åter är dags att bistå utställare med råd och information.
– Nu blir det några jobbiga veckor, men jag hoppas kunna ha lite ledigt i sommar istället. Förutom vanliga produkter, om uttrycket tillåts, kommer även en spektakulär Dragracer att visas upp och på gatan utanför kommer att bjuda på såväl hus, bilar som båtar och motorcyklar.
Och en udda utställare som redan är på plats heter Roy Karlsen, en äventyrare av det gamla märket. Han är på väg jorden runt med en liten båt försedd med en utombordare.
– Jag har den minsta båten som gått genom Panama Kanalen, berättar han och visar samtidigt upp bensintratten som håller vattnet borta från bensinen.
– Alla som trattat bensin vet hur lätt det är att få vatten i tanken, men med hjälp av den här så håller man tanken ren. Roy Karlsen kommer självklart att sälja sin bensintratt på mässan, men också berätta om sina äventyr till havs.
Idag är det alltså dags och allt börjar med nio kiltklädda ”skottar” från Göteborg, Murray Pipes & Drums, som redan på eftermiddagen låter säckpiporna ljuda över centrala Landskrona.

UPP

 

Till arkivet