Whiskytest för världsrekord

Under Landskronamässan, som drar igång på torsdag,kommer ett världsrekordsförsök i whiskyprovning att genomföras.
Single Malt Whisky är det som gäller och Guinness rekordbok följer övningen med spänning.
På lördagen kommer 2002 deltagare att prova minst fem olika sorters Single Malt Whisky. Whiskyprovningen går av stapeln i ett jättetält i anslutning till den pågående Landskronamässan.
Provningsledare blir Henric Molin, krögare på Hven Backafallsbyn och Peter Kuuttanen, Symposium AB. De båda leder också världsrekordförsöket.
Under världsrekordförsöket i whiskyprovning visas ett bildspel om de sorter som återfinns på provbrickan och om den ädla dryckens historia. Deltagarna får lukta, smaka och sedan avrunda med en bit whiskychoklad inför nästa sort och dess smaksensationer.
För att förhöja stämningen ytterligare kommer ”skottarna” från Murrey Pipes & Drums of Gothenburg, en av Sveriges ledande orkestrar i sin genre att underhålla de whiskyprovande gästerna.
Att bli landets verkliga whiskymetropol är nästa steg för Landskrona och ön Ven. När alla tillstånd, projekteringar och restaureringar är i hamn, förhoppningsvis under hösten 2003, startar whiskytillverkningen på Ven.
En tålamodskrävande sysselsättning där resultatet av destillering och lagring visar sig först år 2012 då whiskyn är klar att avsmakas.
Henric Molin, krögare på Backafallsbyn, är en av entusiasterna bakom projektet.
-Under väntetiden kommer vi att tillverka så kallad Vattad Malt, förklarar han, det blir egen blandning av singlemalt-sorter från olika destillerier.
Namnet på denna nya whiskysort blir naturligtvis ”Hven Whisky”, en produkt som kommer att finnas i Systembolagets sortiment i mindre volymer.
På Landskronamässan samlas utställare från en mängd populära näringsgrenar, till exempel hus och hem, fritid, interiör, trädgård, båt och motor samt den alltid lika heta dator- och IT branschen.
För finsmakarna finns en speciell avdelning för Vin & Gourmet. Musik och annan underhållning blir det i mässcaféet och på de olika scenerna.

UPP

Till arkivet