SM-debut för ung judotalang

GF Idrotts unge judokas Johan Hallberg, 19 år, för sällskap av rutinerade Susanne Johnsson, 36 år, till SM i judo som den här helgen avgörs i Halmstad.
För Johan, som för några veckor sedan vann sin klass i junior-SM, är det hans första senior-SM och någon högre målsättning har han inte.
– Mitt mål var att ta medalj på J-SM och det lyckades jag med, nu handlar det lite om att se och lära.
För rutinerade Susanne, med tre SM-medaljer, silver och brons, i bagaget handlar det mer om lusten att tävla igen.
– Jag gjorde mitt senaste SM 1995, men när det nu avgörs i Halmstad så tyckte jag att det skulle vara roligt att köra en tävling till. Någon högre målsättning har jag inte, men med lite tur i lottningen så kan det bli en rolig tävling.
Till vardags ansvarar Susanne för Johans träning tillsammans med föreningens nestor, Lars-Olof Seiron som varit med allt sedan judon såg dagens ljus i Landskrona 1965.
– Det var fotograf Anders Hilding som introducerade judon i stan, vi hade en uppvisning i Tyghuset och sen drog föreningen igång, berättar Seiron som allt sedan dess varit sporten trogen.
Själv blev det aldrig någon SM-medalj, men väl en hel del Skånska- och Sydsvenska mästerskap.
– Jag var uttagen till den svenska OS-truppen inför OS i Mexiko 1968, men bara några veckor före avresan så fick jag foten i kläm mellan två mattor och skadade ledbanden. Då kändes det oerhört tungt, men jag gillar judon för mycket för att sluta, förklarar han med ett leende och istället har Lars-Olof Seiron plockat fram flera duktiga judokas i GF Idrott som idag håller till i Schlasbergs gamla industrilokaler på Ringvägen.
– Vi började i Idrottshallen, men efter några år blev det för trångt och då flyttade vi in i gamla Flickskolan som då förvandlats till Föreningarnas hus. När skolan revs i början av 1980-talet flyttade vi ut till Föreningarnas hus och förra året kunde vi flytta in i våra nuvarande lokaler. Nu har vi kontrakt i tio år så förhoppningsvis har jag flyttat färdigt nu.
Idag är Johan Hallberg klubbens stora namn och förväntningarna är höga inför seniordebuten.
– Jag förväntar mig inte att han skall ta medalj i sitt första SM, men med lite tur i lottningen så kan Johan överraska. Emellertid är jag övertygad om att han kommer att gå långt med den träningsflit och höga ambitionsnivå som han visar, menar Lars-Olof Seiron.

Johan kommer att tävla i klassen 60 kilo, en av de tuffare klasserna med många deltagare. Susanne går upp i 57 kilo och kan där säkert ställa till med en del problem för motståndarna med sin stora rutin.
– Jag gillar att tävla och det skall bli kul att se var jag står idag, poängterar Susanne medan Johan laddar för att ta sig an rutinerade judokas i sitt första senior-SM. –
Ärligt talat vet jag inte vad som väntar, men helt säkert kommer det att bli roligt och jag skall göra allt för att nå en bra placering, sen för vi se hur långt det räcker.
Idag handlar det om invägning för Susanne och Johan, på lördag avgörs tävlingarna och på söndag vet vi om det blev några nya SM-medaljer till GF Idrott.

UPP

Till arkivet