Matte i centrum på språkvecka

Rytmisk matematik är ett av inslagen i Buns språkvecka som nu arrangeras för femte året i rad.
Det är rymiklärare Barbro Rydin som tillsammans med klasslärare Ewa Olsson på Pilängsskolan som utvecklat den speciella pedagogiken som redan uppmärksammats runt om i Sverige.
Tidigare i år medverkade de båda lärarna vid matematikbiennalen i Norrköping och senare i höst bär det iväg till Norge.
– Där skall vi medverka vid en stor musikutställning och det skall bli väldigt spännande, betonade Barbro Rydin som tillsammans med Ewa Olsson arbetet med modellen sedan höstterminen 1999.
– Vi har utökat tiden genom åren och genom att föra in rytmiken i matematiken så hjälper vi barnen att lättare färstå matematikens grunder, betonar Ewa Olsson och meningen är att barnen genom en inblick i musikens värld också skall lära sig något av matematikens mysterium.
Idag arbetar eleverna efter modellen tre timmar i veckan och arbetsmodellen innehåller även skivandet av en saga och dokumentation i form av en dagbok, förutom matematiken och rytmiken.
En utställning i Stadshusets foajé tar med besökarna på en resa genom olika undervisningemetoder i matematik. Livet är siffror
– Vi omger oss livet igenom med siffror, tänk bara på när vi föds. Vi föds på ett visst klockslag, vi väger vissa kilo och vi får ett personnummer. Sedan följer siffrorna oss genom livet, konstaterade Bun:s Ylva Brandt som svarade för invigningen och inte blev skolklass 3C från Pilängsskolan henne svaret skyldigt när hon frågade hur det gick för BoIS mot HIF.
– 6-2, svarade klassen i kör och än en gång ett exempel på vad siffrorna kan betyda i vår vardag.
Utställningen i Stadshusetbjuder på ett brett register av olika pedagogiska modeller för undervisningen vid kommunens skolar och den kommer att pågå i två veckor.

UPP

Till arkivet