Hemvärnet övar för högvakten

Givakt! Helt om! Framåt mmmmmarsch!
Ordergivningen ekade över Idrottsplatsens parkering när delar av Landskronas hemvärnsbataljon tränade inför hedersuppdraget att utgöra högvakten vid Stockholms respektive Drottningholms slott i slutet av april.
– Så vitt jag vet är det första gången vår bataljon fått detta hedersuppdrag, förklarade bataljonschef Sten Ekstrand som själv varit aktiv inom hemvärnet sen 1961.
– Och under de åren har vi inte haft äran. Att gå högvakt anses som ett hedersuppdrag och deltagarna får också ett diplom som visar att man deltagit. För Landskronas vidkommande handlar det om att få fram 80 frivilliga, vilket inte alltid är så lätt.
– Det krävs en hel del förberedelse och sedan få man lägga några dagar för att resa till Stockholm, men vi har ett bra samarbete inom dragongruppen i Skåne, så det finns alltid folk som är villiga att ställa upp.
Landskronafolket kommer att genomföra sitt uppdrag den 20-21 april och generalrep sker på hemmaplan den 7 april.
– Var vet vi inte riktigt än, kanske kan vi fixa till något i centrum, funderar Sten Ekstrand som var nöjd efter helgens övningar.
– Det är detaljer som skall slipas till, men totalt sett ser det bra ut. Karin Lardin, bilkårist och Thomas Nilsson, plutonchef, följde övningarna från sidan och för Thomas är det inte första gången.
– Nej, jag har varit med fyra gånger tidigare. När jag gjorde min militärtjänst 1977 och sen som hemvärnsman ytterligare vid tre tillfällen. Högvakten är ett hedersuppdrag som känns lite speciellt, menar Thomas och lyssnade till Eslövs hemvärnsmusikkår som fick marschmusiken att sitta rätt.
Håkan Näslund från Höganäs höll ett fast grepp om den Skånska dragonfanan medan truppen bakom honom gjorde sitt bästa för att marschstegen skulle komma i rätt ordning.
– Det är en hel del att öva och vi vill ju gärna visa oss från vår bästa sida när vi kommer till Stockholm, avslutade en leende Sten Ekstrand allt medan taktfasta steg hördes över Karlsundsområdet.

UPP

 

Till arkivet