Skolan fick sin egen mässa

För pappaledige Stig Steenfelt med sonen Henrik, 14 månader, kom den pedagogiska mässan på Citadellet mycket läglig.
– Henrik skall börja på förskolan till hösten och här får jag fin information, ett bra initiativ, tyckte Stig Steenfelt och gled runt mellan de olika montrarna med Henrik tryggt på armen.
I dagarna två visar de flesta av kommunens skolor upp prov på sin verksamhet och för alla som vill veta lite mer bjuds dessutom på föreläsningar och workshops på olika tema. I Danmark finns sedan tidigare mässor av den här typen, men nu har man alltså flyttat över sundet och in i Citadellets mäktiga valv.
– Det är en del av projektet attraktiv skola och vi vill gärna visa upp skolans verksamhet på ett positivt sätt, förklarade områdeschef Monica Thalin från område Centrum som är initiativtagare till mässan.
– För många elever kan det vara betydelsefullt att få lite visuella upplevelser och se att man kan ha roligt på skolan, berättade Dammhagskolans bibliotekarie Bibi Nielsen uppklädd som Isidora gjorde hon reklam för sina olika litteraturprojekt och eleverna från Asmundtorpsskolan berättade om sitt kompisprojekt.
– Vi hjälper elever som bli mobbade och det är kul att vara här och berätta, förklarade Emma, Lorena, Matilda och Jessica medan de lät sig väl smaka av mässgodiset.
Sven Hansson berättade om GA-skolans profilering, hur man där satsar på olika profiler när det gäller elevernas val av undervisning. Här finns en basprofil för elever som vill plugga lite långsammare, kultur, vetenskap, friskvård och kommunikation.
– Kulturprofilen är redan mycket populär och där har vi två klasser som fördjupar sig i olika tema, förklarade Sven Hansson och berättade för några nyfikna elever om det pågående visprojektet.
Mässan, som är öppen också idag kl 11-19, är öppen för såväl skolpersonal som allmänhet.
– Vi har också besökare från andra kommuner som kommer för att lyssna på någon föreläsning eller få tips på verksamheter, understryker Monica Thalin. Bland de många besökarna fanns också ansvariga politiker som gillade vad de såg.
– Ett utmärkt sätt att visa hur bra skola vi har i kommunen och ett initiativ som jag tror kommer att utvecklas. Det finns så mycket positivt inom skolans arbete som behöver komma ut till en bredare allmänhet och det här är en bra metod, förklarade BUN:s ordförande Niklas Karlsson.
I Citadellets mörka fängelsehåla hade Ann-Christin Ljungberg ställt upp alla ”skrämmor” som barnen byggt för att skrämma bort olika ”rädslor”.
– Vi har arbetet med ett projekt om rädsla och det här är ett mycket bra sätt att redovisa och berätta lite om våra olika aktiviteter, förklarade Ann-Christin Ljungberg medan en klass från Dammhag nyfiket studerade de fantasifulla skrämmorna på Landskrona första pedagogiska mässa som av allt att döma inte blir den sista

UPP

Till arkivet