Torsken som bortblåst i Öresund

Kraftig blåst och dåligt med torsk ställde till med stora problem för deltagarna i Kinnarps havsfisketävling i helgen.
– Bristen på torsk är uppenbar, så nu måste vi alla ta vårt ansvar för att undvika utfiskning av torsken i Öresund, poängterade tävlingsledare Benny Johansson och presenterade planer för en ny tävlingsform nästa år.
– Vi funderar då på en arttävling som går ut på att fånga så många fiskarter som möjligt och dessutom kommer vi då att förlägga tävlingen på sommaren för att locka fler deltagare.
Med en torsk på 9,1 kilo tog Mats Persson från Åstorp hem första priset på 30 000 kronor och han delar tävlingsledningens uppfattning om fiskeförbud.
– Jag har fiskat sundet i 35 år och så här dåligt med torsk har det aldrig varit. det måste bli stopp för torskfisket i några år om vi vill ha någon fisk kvar i framtiden, poängterade Mats Persson som redan för tre år sedan tog hem förstapriset.
– Då var tillgången på fisk mycket bättre, nu märks försämringen från år till år.
Årets havsfisketävling för småbåtar var den femte i ordningen som Kinnarps havsfiskeklubb arrangerade och trots blåsten lockade man 157 deltagare spridda på 53 båtar. I potten fanns ett prisbord värt närmare 150 000 kronor. Men trots detta var det många som gav upp tidigare än väntat och fisket på lördagen fick ställas in eftersom det blåste för mycket.
– Många fick inte någon fisk alls. Vi låg och drog runt Ven, men hade bara känning en enda gång. Dessutom var det svårt att få ner pilken i de starka strömmarna, suckade Roland Jönsson och tackade för sig redan tidigt på eftermiddagen.
– Vi fick gå upp mot Domsten för att få fisk, runt Ven gick det inte alls, påpekade Mats Persson som varit med i samtliga fem år som tävlingen arrangerats.
– Det är en rolig tävling och jag hoppas att den fortsätter i någon form.
– Landskrona kommun ställer upp mycket bra och vi kommer att fortsätta våra samtal med kommunen om en ny tävlingsform. Vi trivs bra här och vill gärna fortsätta, avslutade Benny Johansson innan det var dags att låta prisutdelningen sätta punkt för årets tävling.

UPP

Till arkivet