Farnerud – Ajax talangscout

När tillfälle gavs lämnade Hasse Farnerud jobbet på Arbetsförmedlingen för att istället bli talangjakt åt holländska proffsklubben Ajax.
– Jag fick kontakt med Ajax talangscout för Norden, John Steen Olsen för sju år sedan. Då hade han fått upp ögonen för Pontus. Kontakten har sedan fortsatt och när jag fick frågan om jag ville hålla koll på södra Sverige för Ajax räkning så tvekade jag inte, berättar Hasse som dessutom fortsätter med sitt arbete som samordnare för BoIS ungdomsfotboll och zonledare för Skåneboll.
– Tidigare funderade jag lite på tränarjobbet, men nu är det inget som intresserar mig längre. Jag tycker det är både roligt och stimulerande att få följa unga spelare och se hur de utvecklas. Förhoppningsvis skall jag kunna ägna mig åt det här också i framtiden, berättar Hasse Farnerud som med sina 49 år tyckte tillfället var det rätta för att sadla om.
– Det finns inga garantier för att chansen skulle dyka upp igen och därför slog jag till när tillfälle gavs.
När sonen Pontus stod i beredskap att ge sig ut i proffslivet så stod valet mellan Ajax och Monaco. Valet föll som bekant på Monaco och i morgon spelar Pontus för en plats i landslaget. På läktaren i Monaco sitter förbundskapten Lars Lagerbäck och för att komma laddad till matchen avstod Pontus från en avtalad tandoperation.
– Kanske blev Ajax lite sura på mig när Pontus valde Monaco, men valet var hans och när Alex en gång ställs inför val av klubb så är det han som avgör, betonar Hasse som ser fram emot att följa yngste sonen Alexander i BoIS allsvenska comeback.
– Allsvenskan är utmärkt för unga spelare som vill utvecklas och jag tror att Alex kan få stor nytta av att spela med BoIS i den högsta serien. Som talangscout skall Hasse Farnerud studera spelare på en lista som Ajax satt samman och man börjar studera de unga talangerna när de fyllt 15 år.
– En viktig händelse är sommarens elitläger i Halmstad, dit kommer de bästa spelarna från Sveriges alla hörn och då finns många tränare, talangscouter och agenter på plats, förklarar Hasse som när han väl analyserat en duktig spelare skall sätta samman en rapport till Ajax.
– Här skall finns uppgifter om personlighet likväl som spelskicklighet och Ajax lägger stor vikt vid att spelarna passar in i Ajax offensiva och tekniska fotboll.
När den första rapporten är klar görs ytterligare studier och då av två personer som sedan råder Ajax att bjuda in spelaren till träningsläger eller att själv komma och ta en titt.
– Det är en lång process innan en eventuell övergång blir klar, understryker Hasse Farnerud som också vet att Ajax håller ett vakande öga på Alexander Farnerud. Och frågan är om klubben accepterar att talangscoutens son än en gång väljer annan klubb?
– Kanske inte, men det är Alex som avgör om frågan blir aktuell, understryker han med ett leende. I BoIS är trycket från unga spelare som vill spela i klubben stort och snart sätter föreningen upp den röda lappen som betyder fullsatt.
– Vi har helt enkelt inte ledare för att ha fler ungdomar i träning, det är den dystra verkligheten. Samtidigt är vi noga med att fortsätta satsningen på ungdomarna som gett så fina resultat under senare år, avslutar Hasse Farnerud, Ajax talangscout i södra Sverige med uppgift att hitta en ny Zlatan.

UPP

Till arkivet