Pontus aktuell för landslaget

Pontus Farnerud, 21 år, gör succé i Monaco och nu är siktet inställt på spel i landslaget, gärna till VM-slutspelet i sommar.
– Helt klart vill jag spela i landslaget, men skulle jag inte få chansen i sommar så kommer det fler EM och VM, konstaterar Pontus vars framgång i Monaco fått den förbundskapten Lars Lagerbäck att boka in en resa till Frankrike och Monaco.
– Kul, tycker Pontus som hoppas få chansen att visa upp sig i blågult redan mot Grekland om en knapp månad.
– Jag har inte hört något konkret, men formen är på topp och det skulle vara roligt att få en chans och spela innan VM-truppen spikas.
Lars Lagerbäck kommer att se mötet mellan Monaco och Troys där en annan svensk spelar, förre HBK:aren Michael Svensson.
När säsongen drog igång i våras var Pontus bofast i Monacos A-lag, men ett benbrott i foten tvingade honom till ett tre månader långt uppehåll.
– Det var grymt, jag har aldrig tidigare haft en så lång skadeperiod, konstaterar den konstruktiva mittfältaren som tvingades avstå U 21-landslagets avgörande matcher.
– Eftersom det tidigare gått bra i U 21-laget kändes det tungt när killarna inte lyckades att gå vidare. Men nu gäller det att blicka framåt och sätta nya mål.
I klubblaget har det gått betydligt bättre och efter en tveksam inledning är Monaco rejält på gång med fem segrar och en oavgjord match i bagaget och siktet inställt på en UEFA-plats.
– Tyvärr har vi tappat för mycket till toppen, men vårt mål är att spela i Europa och just nu är vi inne i en bra period, förklarar Pontus som själv spelar till höger på mittfältet i en lite defensiv roll.
– Upplägget går ut på att ge Gallardo fria tyglar i mitten och så här långt har det varit lyckosamt. Vår spelstil påminner mycket om landslagets, så någon svår omställning skulle det inte bli om jag fick chansen.
Mot Paris SG svarade Pontus för en mycket stark insats, men vassare var det argentinska bollgeniet Marcelo Gallardo som avgjorde på övertid och sen av bara farten spelade fram tyska storstjärnan Oliver Bierhoff till segermålet, 2-1, i ligacupmatchen mot Olympic Marseille.
Matchen mot Marseille spelades inför en entusiastisk bortapublik på i det närmaste fulla läktare på stadion Stade Louis II. Derbystämningen gick inte att ta miste på och matchen bjöd på mycket kamp mellan ett fysiskt starkt Marseille och ett mycket bollskickligt Monaco. Den här gången vann skönheten över styrkan.
– Det är en otrolig stämning på läktarna när vi möte Marseille, ett riktigt derby för vår del. Nu var det några år sedan vi slog dem, så den här segern satt riktigt skönt.
När Monaco i söndags mötte tabelljumbon Lorient gapade läktarna på pampiga Stade Louis II tomma och de drygt 3000 åskådarna lyckades inte skapa någon större stämning. Lite av dagen efter stämning i Monaco.
– Själv kände jag lite smärta i ljumskarna efter allt matchande och vi får vara nöjda med segern som var det viktigaste, poängterar Pontus som såg Gallardo, vem annars, avgöra med matchens enda mål.
I onsdags bröts segersviten när Montpellier kvitterade till 1-1 i matchens slutminut.
Monaco ligger nu nia i ligan på 27 poäng, nio efter tvåan Lyon och hela 17 efter suveräna Lens i toppen. I ligacupen väntar närmast Bordeaux i kvartsfinalen.
Monaco spelar en 4-3-1-2 uppställning med Pontus till höger på mittfältet och rutinerade Vladimir Jugovic med förflutet bl a i Lazio, till vänster. En defensiv roll i mitten har Alex Nyarko medan Gallardo släpar i en fri roll lite bakom Oliver Birhof och Shabani Nonda på topp.
– Vi har ett bra lag och nu börjar vår manager Didier Deschamps också få form på laget efter en trög inledning, understryker Pontus som i höstas förlängde sitt kontrakt med Monaco ytterligare 3,5 år.
– Jag känner att klubben satsar på mig och jag trivs bra både med fotbollen och staden, så det var inte mycket att snacka om. Tids nog hoppas jag få chansen att spela i någon annan liga, kanske Italien eller Spanien. Nu är det emellertid Monaco som gäller och det skulle onekligen sitta fint med en chans i landslaget, det är alla fotbollsspelares dröm att få representera sitt land, avslutar Pontus Farnerud innan han far vidare i sin kompressormatade Mercedes i Monacos livliga trafikvimmel.

UPP

Till arkivet