Landskrona Bokhandel har under en period dragits med ekonomiska problem och ägarna Peter Asteman och hans fru försöker nu att rekonstruera stadens enda bokhandel.
– Just nu finns det två intresserade köpare av bokhandeln, säger Asteman och fortsätter,
– Det ena förslaget innebär att vi helt och hållet överlåter företaget till köparen och i det andra att jag och min fru istället övergår till att bli anställda hos den nye ägaren, det återstår en del förhandlingar. Dessutom får vi se vad leverantörerna säger om det förslag till ackord som vi lämnat.
Asteman ser flera anledningar till varför det varit problematiskt att få ekonomin att gå ihop.
– Boklådor är idag en känslig bransch. Kunderna är inte lika trogna som förr. Näthandeln påverkar naturligtvis och en bidragande orsak är också att man från Komvux sida allt mindre använder sig av den lokala bokhandeln. En dröm vore att gymnasieskolan placerades i centrum. Det är gymnasieeleverna som är den köpstarkaste gruppen idag och för handelns del är det inte bra att dessa befinner sig i utkanten av staden.
En sak är dock Asteman övertygad om och det är att det även i framtiden kommer att finnas en bokhandel i Landskrona.
Kanske kan den sänkta bokmomsen hjälpa Landskronaborna med det.
Veckans läsarfråga
I Landskrona Direkts läsarfråga denna vecka undrade vi om den sänkta bokmomsen skulle innebära att man framledes skulle handla fler böcker än tidigare?
45% av de avlagda rösterna svarade att Ja, självklart! Sänkt bokmoms har jag väntat på.
15% sade Nja, troligen.
35% kommer att handla böcker i samma utsträckning som tidigare
och 5 % handlar sällan eller aldrig böcker.
– Det är glädjande siffror, och man kan bara hoppas att Landskronaborna handlar lokalt. I Finland ökade försäljningen med 20% när man sänkte bokmomsen härom året och visst hoppas man på en liknade utveckling även i Sverige, säger Asteman.
Bokmomsen sänktes vid nyåret från 25 till 6 procent.