Torkild siktar på riksdagen


Torkild Strandberg vet vad det är att jobba i motvind. Som ledande folkpartist i Landskrona har han fått lära sig att kämpa ur underläge och nu är siktet inställt på riksdagen.
– Det är som att spela i ett fotbollslag som hela tiden förlorar, men som vägrar ge upp, säger han med ett leende och betonar att han fortfarande tycker att politik är lika roligt som när han för tio år sedan fick sina första politiska uppdrag i kommunen.
– Annars skulle jag inte hållit på. Även om vi är ett litet parti så känner jag ett starkt stöd från allmänheten för flera av de frågor vi driver, betonar han och lyfter fram den senaste tidens debatt om trådbuss eller ej i kommunen.
– Här känner vi ett enormt stöd från allmänheten och jag är övertygad om att en stora majoritet av Landskronaborna inte vill ha någon trådbuss för 35 miljoner kronor. De pengarna kan användas bättre.
Och trots att en klar majoritet av kommunfullmäktige röstat för en eldriven trådbuss från centrum till den nya stationen så driver Folkpartiet kampanj för en folkomröstning med reklam på de vanliga stadsbussarna. En aning populistiskt kan tyckas.
– Kanske, jag har inte tänkt på det i de banorna. Vi går bara efter övertygelsen att detta är inget som Landskronaborna vill ha och därför är det viktigt att vi driver vår linje.
Redan inför förra valet satsade Torkild Strandberg på en krysskampanj för att nå riksdagen. Då var han placerad som trea på partiets lista, inför nästa års val är han nummer ett.
– Då gjorde jag det för att få erfarenhet. Nu är chanserna bättre, men vi måste göra ett bättre val än senast för att det skall gå vägen, betonar Torkild Strandberg som väljer att fortsätta satsa på såväl rikspolitiken som fullmäktige i Landskrona.
– Skulle det gå vägen med riksdagen så får jag välja, men det är inget som jag tänker på nu.
Idag har Landskrona en riksdagsman, Anders Karlsson, socialdemokrat som även han placerades som första namn i den västra valkretsen och därmed garanteras en riksdagsplats även efter nästa års val. Folkpartiet har tidigare haft en riksdagsman, det var Åke Persson som i början på 1980-talet gjorde sig känd genom att rösta mot den då borgerliga regeringen i fråga om nedläggningen av Öresundsvarvet.
– Åke är lite av en förebild med sitt civilkurage, det var verkligen modigt att gå emot partilinjen den gången, understryker Torkild som inte kan utesluta lite gratishjälp från moderaterna i sin ambition att bli Landskronas andra riksdagsman. Anledningen är den att moderaterna listan inte har någon kandidat på valbar plats och genom att taktikrösta kan moderaterna ge Torkild en hjälpande hand på vägen till Riksdagshuset.
– Det är inget som jag planerar för utan närmast kommer jag att lägga upp min kampanj med hjälp av partivänner inom kretsen och sen får vi börja jobba.
I Landskrona har Torkild Strandberg länge varit en nagel i ögat på styrande socialdemokrater, en frän debattör som driver sina hjärtefrågor mycket hårt. – Ett problem vi har i kommunen är socialdemokraternas maktfullkomlighet.
– Man har styrt så länge att förmågan att lyssna till vad andra tycker inte finns och det skadar kommunens utveckling. Själv ser jag den borgerliga valsegern i början på 1990-talet som en viktig och lärorik erfarenhet. Det blev kanske ingen succé politiskt, men vi lärde oss mycket och kommer inte att göra om samma misstag om det skulle bli skifte igen.
En detalj som Torkild Strandberg betonar är relationen till missnöjespolitikerna i Framstegspartiet.
– Jag kan inte tänka mig att sitta i majoritet med det partiet som underlag, det kan inte leda någonstans.
Nu spänns bågen högre och målet den här gången är riksdagen och med ytterligare tusen röster i valkretsen kan det äntligen gå vägen för Torkild Strandberg som länge kämpat i stark motvind för sina politiska ideal.
Fakta
Namn Torkild Strandberg
Ålder 31 år
Aktuell: Första namn på Folkpartiets riksdagslista
Bästa politiskt minne: När vi lyckades spräcka det långa socialdemokratiska maktinnehavet i Landskrona valet 1991
Politisk förebild: Siw Persson innan hon hamnade i sin nuvarande situation och Inga Jansson för sitt starka lokala engagemang.
Julklappsfavorit: Väljer mellan en skön kofta och kaffekokare med expressofunktion.
Bästa julfilm: Såg Den röda nejlikan i helgen och den håller fortfarande mycket hög klass
Bästa julboken: Är förtjust i deckare och läser just nu En ovanligt het sommar av en engelsk författare.
Nyårslöfte: Jag skall försöka vara mindre slarvig med nycklar och liknande.

UPP

Till arkivet