Årets företagare utsedd


Knappast kunde utnämningen Årets företagare för år 200 komma lämpligare för Anders Gustafsson och kollegan Hugo Svensson, männen bakom auktionshuset Anders Antik som på söndag står värd för den stora julkvalitén.
– Nej, det här var rena lyckoträffen och jag känner mig oerhört hedrad och lite rörd, kommenterade Anders Gustafsson när han pausade från förberedelsen från den stora julauktionen för att ta emot utmärkelsen.
– Just nu jobbar vi mycket intensivt för att få allt att stämma inför söndagens auktion, men det här var en skön paus i det arbetet.
Intresset för gamla ting har Anders Gustafsson haft sedan barnsben och för 15 år sedan slog han till och startade eget. Först handlade det mer om loppisfynd och återbruk för att sedan allt mer övergå till auktioner. Först lite enklare stadsauktioner som under senare år kryddats med kvalitetsauktioner som dragit storpublik och starkt bidragit till att öka omsättningen.
– Vi har haft en årlig ökning med omkring 50 procent och väntas i år omsätta dryga 25 miljoner kronor, berättar Anders Gustafsson som för ett drygt år sedan sålde halva firman till Hugo Svensson som håller i det organisatoriska.
Idag sysselsätter Anders Antik tio personer och företaget har ett upptagningsområdet som sträcker sig upp till kungliga huvudstaden i norr.
– Det stora genombrottet fick vi genom satsningen på Internet, nu har vi kunder från hela Europa och det känns oerhört stimulerande, men också ansvarsfullt.
I motiveringen till utmärkelsen framhölls också Anders Antiks expansion utanför Landskrona gränser.
– En av anledningarna till att de får priset är att de placerat Landskrona på världskartan avseende antikviteter och auktioner, motiverade Håkan Carlberg, ordförande i företagarnas regionförbund utmärkelsen.
– Utmärkelsen årets företagare har delats ut sedan 1985 och idag är 30 av Skånes kommuner med i verksamheten. För mottagarna är det en ära att få priset och får oss ett sätt att uppmärksamma de mindre företagens insatser, förklarade han vidare innan det var dags att överräcka priset till en rörd och glad Anders Gustafsson som dessutom har fler ess undanstoppade i rockärmen.
– Nästa år skall vi medverka vid den stora antikmässan i Landskrona och det blir en mycket intressant satsning som jag tror kan ge Landskrona ytterligare fin reklam, sa Anders Gustafsson innan vardagen inför julkvalitén gjorde sig påmind genom en ringande mobiltelefon.

Julkvalité
Den som är trött på det vanliga utbudet av julklappar har en lite ovanlig chans på söndag när Anders Antik kör julkvalitén, en annorlunda auktion med många udda föremål bland de 900 utropen.
– Det är tredje året vi kör och här säljer vi lite udda saker som kommer från olika samlingar, berättar Anders Gustafsson och visar fram några pärmar med frimärken.
– Först trodde jag inte det var något, men sedan lät jag en filatelist titta närmare på märkena och då blev det något helt annat. De sju pärmarna innehåller udda märken från exempelvis Grönland, stämplade med Danmark befriet den 5 maj 1945 och värderingen landade på åtskilliga tusenlappar och nu säljer vi varje blad för sig. Det är frimärke som legat i sitt kuvert sedan 1940-talet.
Bland de udda prylarna finns även en samling barnvagnar från sekelskiftet, vykortsamlingar från Landskrona och några läckra Wiven Nilsson bägare i silver.
– Här har vi mer än tusen vykort som speglar Landskrona genom olika tidsepoker, en mycket ovanlig samling. Barnvagnarna hämtade vi på Österlen och här kan vi verkligen tala om udda objekt. Udda är också den snusdosa från sent 1700-tal med ett hemligt lönnfack placerat under snushållaren.
– Här kan man tala om vågade bilder, säger Anders Gustafsson leende och visar fram en detaljerad pornografisk bild som säkert väckt uppmärksamhet genom åren.
– Roligt är också att måleriet är så perfekt och detaljerat. En raritet för samlare.
Nu skall även mer allmänna julklappar gå under klubban, allt från smycken till keramik, glas och vackert måleri. Hör finns målningar av nyligen bortgångne Gustav Rudberg och Emil Johansson Thor, men också av tunga namn som Andy Warhol och Bruno Liljefors.
– Det finns alltid en marknad för fin konst och här finns förhoppningsvis något som passar de flesta smaker. Bland 900 rop finns en hel del att välja bland och så här i juletid kanske en leksaksjärnväg av lite äldre snitt kan passa. Eller varför inte en renoveringsmässig moped med ett drygt halvsekel på nacken? Kanske ett bordhockeyspel från den tiden då Tumba var på allas läppar?
Allt detta om mycket mer skall klubbas bort på söndag när Anders Antik genomför den årliga julauktionen.

UPP

Till arkivet