Annons

Dubbla premiärer i Konsthallen

Utdelningen av årets kulturstipendium bjöd på dubbla premiärer. För första gången delades priset ut i Konsthallen och för första gången fick dansade Verdandis folkdanslag inne i hallen.
– Det är premiär för oss, hela tiden bryter folkdansen ny mark, sa kulturpristagaren och tillika ledaren för Verdandis folkdansare, Roger Lindskog, med ett brett leende.
Tidigare år har kulturstipendiet delats ut i samband med kommunfullmäktiges decembermöte. Men i år villa Gösta Nilsson, ordförande i stipendiedelegationen, annorlunda.
– Eftersom det pågår en fin utställning i hallen så tyckte jag att det skulle vara värt att testa lite nya grepp. Förutom själva utdelningen kommer kulturpristagarna också att berätta lite om respektive arbetsområde, förklarade Gösta Nilsson.
Årets kulturstipendium på 50 000 kronor delades mellan Roger Lindskog, folkdans, Bo Knarrström, arkeolog och Roine Sangenberg, musik som fick vardera 15 000 kronor medan Lions fick 5 000 för föreningens mångåriga insatser inom kulturens område.
Och först ut var Roger Lindskog med sina folkdansare som dagen till ära bjöd på en nykomponerad Schottis som tillägnades Gösta Nilsson.
– Kul att folkdansen uppmärksammas, det är en stor sporre för framtida arbete, poängterade Roger Lindskog innan publiken fick lyssna till två representanter för Lions, Ibb Zachhau och Stig Laurenius, som informerade om föreningens verksamhet.
Bo Knarrström berättade om fynden i och kring Västkustbanan, då hittades som bekant den 7 500 år gamla Tågerupskvinnan som idag finns på Landskrona museum.
Roine Sangenberg bjöd på filmmusik till en underfundigt tecknad produktion och som sig bör slutade det hela med högtidlig utdelning och en kraftfull trumpetfanfar.

UPP

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser