Byter Tychos bar mot vinodling

Nu byter Peter Andersen ut baren på Tycho mot en vinodling i Ungern. – Jag vet inte mycket om vin, men det här skall bli ett spännande äventyr, berättar Peter som köpte den fyra hektar stora vinodlingen för några månader sedan och nu veckopendlar mellan den nya tillvaron i Ungern och familjen i Landskrona. – Vi är några kompisar som köpt varsin vinodling och tillsammans har vi stora planer för framtiden, säger han med ett brett leende. – Nu får jag plugga lite, både om Ungern och om vin, men det är bara kul. Vi har en kille därnere som kan svenska och som hjälper oss med odlingarna, annars hade det aldrig gått. Efter det att Ungern orienterat sig allt mer mot Västeuropa har intresset från utlänningar att investera i landet ökat. Huvudsakligen är det tyska affärsmän som satsar, men det finns också ett intresse från svenskt håll. Dock begränsar Ungersk lag utlänningars ägande av mark, högst 20 procent av marken får säljas till utländska investerare. – Det här handlar om helt nya affärsområde och det är alltid spännande att satsa på något nytt och annorlunda, menar Peter Andersen som nu säljer krogen han haft i drygt tio år, populära Tycho Brahe i centrala Landskrona. – Men jag kommer att ha kvar min andel i Ludvig, så lite kontakt med kroglivet kommer jag att ha även i framtiden. Men finns det intresse att köpa så är jag beredd att sälja, nu är det vinodling som gäller. Ungern är kanske mest känt för sitt Tokajer, men vilket vin som kommer från Peter Andersens druvor är ännu så länge oklart. – Vi för olika diskussioner, men inget är bestämt. Vi skall skörda för första gången i höst i och sedan lämna druvorna till en vinfabrik i regionen. Här finns hela 20 fabriker att välja på, så det skall inte behöva bli några problem. När druvorna väl är skördade och vinfabriken gjort sitt så skall det färdiga vinet lagras, i buteljer eller på fat, i något eller några år. – Hur länge det blir vet jag inte än, det är en annan detalj som får ge sig med tiden. Men redan nu pågår förhandlingar med olika distributörer om försäljning av vinet från Peter Andersens och polarnas vingårdar. – Vi har en kille som kör runt i Tyskland och försöker knyta kontakter om försäljning av vinet, vi får se hur det går. Peter Andersen, idag 44 år, började sin karriär inom kroglivet som ordningsvakt på Strand, tog sedan steget in bakom bardisken för att fortsätta som servitör på Chaplin. Han fanns sedan med bland ägarna som drog igång Strand som fristående krog på 80-talet för att sedan satsa på Tycho Brahe och senare också i Ludvig. – Det har varit mycket krogar, så nu känns det rätt att satsa på något nytt, konstaterar vinodlaren vars odlingar ligger naturskönt omkring 13 mil söder om Budapest. – Just nu är det väldigt vackert och det är en avkoppling att komma ner, avslutar Peter Andersen som ännu inte hittat på något namn på sitt vin. – Nej, men det kommer tids nog.

Till arkivet