PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Walk of Fame igen

Så här lyder kriterierna för att få en sten på Landskrona’s Walk of Fame: ”någon som växt upp, verkat eller på annat sätt gjort staden känd. Tanken med Walk of Fame är att visa detta samt intressera innevånare och besökare för stadens historia”.

En av de två som hedras i år är Björn Afzelius. Björn Afzelius? Född i Landskrona? Nej, han var Smålänning. Har växt upp i Landskrona? Jo, som tonåring gick han på läroverket något år, men inte längre än att han flyttade till Malmö och tog studenten där. Verkat i Landskrona. Knappast, han hade nog med sin läxor att göra. Gjort Staden känd? Vet ni någon som kopplar namnet Afzelius med Landskrona? Näe, han e ju en Malmöpaug! Finns det något som han har skrivit som nämner Landskrona? 

Kanske i en textrad? Inte vad jag vet. Ansåg han sig själv som Landskronabo? Knappast. Det gäller för den delen en hel rad av de som hedrats med en sten. T.ex. har skådespelarna Lassgård och Haber från Skånska Teatern var sin sten men Peter Oskarson, som skapade Skånska Teatern och var dess eldsjäl finns inte med.

500 medlemmar i Rotary och Frimurarna tycker att Björn Afzelius har gjort Landskrona berömt, för de har röstat fram honom. Jag kommer att tänka på Anna Maria Lenngren’s dikt ”Porträtterna”. Googla om ni glömt klassikern.

Dags att ändra om valproceduren innan Walk of Fame får ett löjets skimmer över sig. Låt Landskrona Stad vara med om att välja vem som har gjort stan berömd och ta med företag. Förresten, Torkild, visste du vem Björn var innan du läste i tidningen att han gjort stan berömd?

Nils-Eric NES Svensson

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).