PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Vi har ett nytt gymnasium i Landskrona

I förra veckan var Öresundsgymnasiet Landskronas rektor Linda Klang inbjuden för att föreläsa för kommuner i Göteborgsområdet om hur man gör en framgångsrik nystart för ett gymnasium (det händer ganska ofta att vi får sådana inbjudningar). Anledningen var att de hört och läst om den fantastiska starten vi fått på Öresundsgymnasiet Landskrona.

Skolan har bara funnits i knappt tre år, men vi konstaterar under denna korta tid bland annat följande resultat:

  • Antalet elever som tar examen har ökat.
  • Genomsnittsbetygen har ökat.
  • Elevernas nöjdhetsgrad har ökat. Högst av allt rankas lärarnas undervisning samt tryggheten på skolan.
  • Skolinspektionen upplevde en markant kvalitetsökning från tidigare gymnasieskolor.

En sak som är spännande med att vara en nystartad skola är att staden, personalen och eleverna tillsammans kan avgöra vad som ska göra vår skola unik. Vi har bestämt att vi tydligt vill vara just Landskronas gymnasium och spegla stadens spännande utveckling. Landskrona har ett fantastiskt näringsliv och behöver ännu mer kvalificerad arbetskraft.

Av våra elever som tar examen från yrkesprogrammen är 98 % i sysselsättning 1 år efter studenten. Många av våra elever väljer universitetsstudier direkt efter studenten. De är då lika eftertraktade och bidrar till Landskrona som ingenjörer, läkare, ekonomer osv. Ett bra exempel är våra elever från Teknikprogrammet som via betalda sommarstudier och praktik (frivilligt men alla tackar ja) redan har både kompetensen och kontaktnäten för att direkt gå in och leverera på något av alla spännande teknikföretag. Att en hel del av våra elever väljer att först studera eller arbeta utomlands pga våra omfattande internationella utbyten med bla italienska och spanska skolor tror vi tillför både elever och företag något extra.

Ja, som ni märker är vi stolta över Öresundsgymnasiet Landskrona, vår personal och våra elever. Vi upplever ett hela tiden ökande intresse från allmänheten, både från näringsliv och blivande elever. Det är inte minst roligt att vi för första gången på länge ser ökande söksiffror från våra fina ”by-skolor” i utkanterna av Landskrona, samt närmare 100 elever från andra kommuner som söker sig aktivt till oss.

Vi välkomnar intresset och engagemanget från allmänheten, tillsammans ska vi fortsätta utveckla en gymnasieskola i toppklass. Kontaktar man skolledningen är man alltid varmt välkommen att besöka vår fina skola.

Erik Åström
Verksamhetschef för Öresundsgymnasiet Landskrona, Vuxenutbildning och Kommunens aktivitetsansvar

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).