PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Vem har fattat beslutet?

Vem har fattat beslutet att helt stänga kollektivtrafiken längs Strandvägen i närmare 2,5 år? Och vem har fattat beslutet att stänga busstrafiken under jul- och nyår då den behövdes som mest och ombyggnaden inte skall påbörjas förrän nästa år!
Är det en tjänsteman eller en politiker?

En hel stadsdel har varit utan kollektivtrafik mitt i jul-och nyårshelgerna, utan att en vägarbetare syns till! Bara några vägskyltar som satts ut om att vägarbete pågår? Skånetrafiken har dessutom före jul skickat ut nya seniorkort och broschyren ”enklare vardag”. Om hur skönt det är att inte vara beroende av egen bil.
Citat:
”du kan åka så ofta du vill eller bara när det passar dig”.

Man uppmanas att åka kollektivt och bidra till en bättre miljö, inte köra egen bil. Så blev det med det miljötänket.

Ombyggnadens skrivbordslösning skall enligt ”stadsplanerarna” uppfylla fem kriterier:
1) trafiksäkerhet, 2) inte förlänga ombyggnadstiden, 3) inte riskera byggarbetarnas säkerhet, 4) kunna tillämpas vid liknade entreprenader och 5) busslinjen måste fungera utifrån tillgängliga bussfordon?

Planerarna, som titulerar sig affärs- och trafikutvecklare, gör nog mer skäl för titlarna avvecklare med sin geniala lösning att helt stänga busslinjen längs Strandvägen.

Det hela ska kompletteras med en s.k. ”anropsstyrd taxi” under två korta tidsintervaller på för- och eftermiddag under vardagar.
Inte på helger! Hur lång tid kommer det att ta för en bussresa till stan för att göra ett ärende då man måste ringa och beställa en tillgänglig ”anropsstyrd taxi” minst två timmar innan man skall åka, från en ”nedlagd” hållplats till en hållplats i funktion?
Inte dit man skall. Både fram och tillbaka. Vill inte spekulera i hur det blir om flera vill åka ungefär samtidigt.

Ett viktigt kriterium är tydligen helt förbisett av stadsplanerarna: nämligen att tillhandahålla kollektivtrafik för de boende längs Strandvägen fram till år 2022 som ombyggnaden är planerad till. Upphandlingen verkar ha präglats av att bussleverantören med sina ”tillgängliga bussar” styr över inköparen och stans miljövänliga kollektivtrafik.

Läste tidigare i HD/LP att stadens högste politiker, Torkild Strandberg (L), lämnat uppdrag till inte mindre än självaste stadsdirektören att se över möjligheten att sätta upp
övervakningskamera på tågstationen i Häljarp.

Kanske stadsdirektören också hinner med att ordna en fullt acceptabel lösning för kollektivtrafiken längs Strandvägen de närmaste ca 2,5 åren. Vi boende har inte fått något gehör över huvud taget inför bussavvecklingen. Kanske har vi boende överhuvudtaget aldrig varit på tal i sammanhanget? Men stadsdirektören måste prioritera, ombyggnaden har redan påbörjats så smått! Två vägskyltar är redan utsatta. Han kan då även utreda varför man inte kan låta ena vägbanan vara växelvis öppen även för busstrafik under ombyggnadstiden. Eftersom blåljus, sopbilar och privatbilar skall kunna trafikera längs Strandvägen under byggtiden kan man väl också komma fram med en buss?

Hyr in mindre och smidigare bussar under ombyggnaden. Gärna med färre bussturer jämfört med nuvarande överdimensionerade bussflotta om det är pressad budget. Men de ingår kanske inte i Skånetrafikens begrepp ”tillgängliga bussfordon”. Hyr då in dem. I varje fall uppfyller mindre smidiga bussar samtliga uppställda kriterier samtidigt som man bibehåller miljövänlig kollektivtrafik i stället för att köra privata bilar. Och det är väl det man vill uppnå med kollektiv stadsbusstrafik?

Benny Jönsson
Senior och väljare 2022

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).