PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Vandel… vad betyder det?

Efter det att Tidö-överenskommelsen presenterades var det nog många som undrade över begreppet vandel – Det har jag inte hört förr? – Vad kan det betyda?
Kanske en del googlade på begreppet och fann då fram till att dess synonymer var: levnadssätt, sätt att leva sitt liv, livsstil, handlingssätt, uppförande, beteende med flera (om man får tro synonymer.se).

Därmed bör tanken om att det finns mer eller mindre god vandel ha förespeglat de googlande. Inte minst då Tidö-överenskommelsens partier menar att just vandel ska vara ett kriterium för medborgarskap samt kunna ligga till grund för utvisning. Rimligen anser Tidö-partierna att de med mindre god vandel ska kunna nekas medborgarskap samt i förekommande fall kunna utvisas.

Men vad inbegrips då i begreppet vandel? Tyvärr är det inte lätt att svara på, vilket troligen är orsaken till att det i princip inte har förekommit i den allmänna vokabulären under de senare decennierna. Det är först när SD, sin nationalkonservativa ådra trogna, plockar upp begreppet som det återigen får genomslag. Och nu, i oktober 2022, i Tidö-överenskommelsen, är vandel ett honnörsord. Men, återigen, vad innebär det?

Ja, i Landskrona innebär det, att kommunfullmäktige nu valt som ordförande, som borgmästare, en person som uppenbarligen är beredd att bryta mot regelverket för anonyma partistöd. Därmed har Liberalerna och deras stödpartier i kommunfullmäktige i Landskrona satt ribban för vad som är god vandel, i vart fall i Landskrona…

Jan Nilsson
boende på Öster

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).