PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Vad är fotografi? Del 2.

Fotografi handlar om trovärdighet. Det du ser i ett fotografi ska vara en del av den verklighet vi lever i.

Detta ställer krav på fotografen: Att ta ansvar för att bilden hen presenterar är en del av denna verklighet.

Fotografi är i sig en manipulation av verkligheten; som betraktare vet vi inte vad som hänt till höger eller vänster om kamerans utsnitt, inte heller vad som hände innan eller efter bilden togs. Just därför är fotografens ansvar för innehållet i bilden så viktig.

Om man nu – som Craig James – stoppar in ett fotografiskt material från artonhundratalet och låter AI processa dessa bilder: Vem bär då ansvar för innehållet?

I detta finns en brännande fråga: Hur ska vi som betraktare veta att bilden är sann, en del av vår verklighet?

Vilken ”sanning” kommer AI presentera i framtiden?

Möjligheterna att manipulera oss är minst sagt oändliga.

Som fotograf – och jag har jobbat med fotografi sedan 1975 – förvånas jag av den brist på kritiskt tänkande som uppenbaras vid visandet av dessa bilder, av Landskrona Foto. Därför undrar jag om inte bilderna på karusellen nere vid vallgraven representerar samma artificiella verklighet som när Landskrona Foto utropade ”Publikrekord!” förra året. 1600 betalande gäster blev plötsligt 16 000.

Trovärdighet är inte bara en fråga om fotografi, det är också en fråga som ansvariga inom Landskrona Foto bör förhålla sig till!

Örjan Kristenson

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).