PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Trutar eller råttor

Jag vet att det finns många Landskronabor som ogillar trutar och måsar. Men en hel del beror på oförstånd. Gråtruten (Larus argentatus) lägger tre ägg i ett mycket enkelt rede, mest anpassat att vara bekvämt att ruva på. Och trutarna har funnit att lagom höga byggnader (typ 3-6 våningar) passar dem bra. Skorstensklykor är en vanlig plats. Grovt parar de sig i april, ruvar under maj och äggkläckning sker tidigt i juni. Normala år är ungarna flygga efter ca 6 veckor.

PROBLEMEN uppkommer främst när inte fullflygga ungar ramlar ner – eller om föräldrarna har ovanligt svårt att hitta föda.

Föräldrarna skyddar naturligtvis sin avkomma så bra de kan. Och de kan störtdyka mot människor om en unge finns i närheten. Att mata trutarna just i slutet av häckningen är därför ett sätt att förkorta förloppet av ”ilskna trutar”. Så fort ungarna är flygga upphör problemen.

Fåglar som måsar  och trutar, men även kråkfåglar gör faktiskt nytta i städer. Detta genom att de är föga kräsna med födan – och varje morgon håller de rent. Om vi lät skjuta alla dessa fåglar, skulle det otvivelaktigt gynna råttan istället. Det hade då blivit mycket mera givande för råttorna att komma upp ur kloakerna för att leta föda. Och – om ingenting annat – så är råttan som vi, ett däggdjur. Och därmed finns många fler sjukdomar  som kan vandra från råtta till människa, än vad det finns sjukdomar som måsar eller kråkor kan smitta oss med.

Vill man som fastighetsägare ingripa mot måsar och trutars häckande på taken, skall man sätta upp t.ex. svarta drakar (och t.ex. få den att påminna om någon rovfågel) – men det måste göras i april, innan äggen lagts. Mitt i häckningen överger fåglarna inte sin avkomma. (Men man kan få dem att välja andra häckningsplatser)

*

Håller i övrigt med Jan Häggberg – samt Fredrik Rosengren

Pontus Eriksson

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).