PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Tre vise män


Tommy Jonasson, Anders Ruud och Bengt Hellborg vid en jullunch i Malmö nyligen. Foto: Privat.

Så var det dax igen för den traditionsrika jullunchen på Scandic Hotel Triangeln i Malmö. Arrangören Arkitektinfo.com har samlat projektörer och företag verksamma i byggbranchen: Hydro, Gyproc, Formica, Forbo, Flex, Ecophon, ASSA ABLOY entrance systems och ASSA ABLOY opening systems.

Vid bordet bänkar sig undertecknad från Landskrona, i mitten teatermannen och journalisten Anders Ruud och till höger arkitekten Bengt Hellborg. Där smides planer och framför allt så diktas ihop s.k. sanningar.

Anders Ruud har alltid en egen roll i dessa julstökstider. Men vi andra två går – som alla vet – inte av för hackor.
Bengt Hellborg har samlat oss till denna jultillställning och är aktiv i Arkitekturupproret.
Det handlar om stadsförnyelse – ett begrepp som har flera sidor: Hur ska husen se ut i framtiden? Hur ska finansieringen ske? Och inte minst hur ska människor kunna röra sig utomhus och inomhus i vår del av världen (= Öresundsregionen)?

Lokalen på Scandic Hotel är traditionsrik i Ballroom-stil. Jag drar mig till minnes ett event för 20 år sedan, som gick av stapeln i denna lokal. Jag fick ingen biljett men tog mig – min vana trogen – in på ett annorlunda sätt. Det blev frågor om den blivande Öresundsbron, gränshandel och valutakurser

Skulle de gamla traditionerna – gränshandel i Köpenhamn och fribiljetter dit bli ett minne blott? Vi som satt vid julbordet i december 2019 kunde inte undvika frågorna om valutakursen, nu SEK 1,50 för en dansk krona, då på 1970-talet 75 öre för en dansk krona.

Turandet mellan Landskrona och Köpenhamn var en tradition och var en del av det sociala och kulturella livet när den lilla stadens invånare mötte varandra på båtarna och mötte köpenhamnare i Köpenhamn på Tivoli, på Bakken, på Ströget etc.

Sakernas tillstånd har lett till en stor frustration i Landskrona, en uppgivenhet som inte kunnat kompenseras med byggande av ”attraktiva bostäder” i havsnära lägen.

Öppna flygbåtslinje Landskrona – Köpenhamn GENAST – detta håller inte längre – i vart fall inte om man ska tro på Landskronas ljusa framtid mitt i Örestad!

Tommy Jonasson
Civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds Universitet

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).