PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Tora – vad kan och bör kommunen göra åt bilkaoset i sommarstaden?

I lördags seneftermiddag stod jag och pratade med fröken Hallenborg som rastade sin hund intill den gula kolonistugan vid Nordkap, dvs inte så långt från Selma Lagerlöfstatyn. Plötsligt kommer en bil körandes på grusvägen i riktning mot oss från Strandpaviljongens parkering. Den passerar oss och vid den gula stugan svänger den vänster upp på grusvägen mot Nordkap och kanonerna. Både fröken Hallenborg och jag reagerar över körningen. Så får man ju inte göra. Jag fotograferar bilen och Hallenborgskan går med fasta steg orädd fram till bilen med sin hund, en fullvuxen rottweiler. Hon talar om för chauffören att man inte får köra så. Chauffören svarar med att hans far som sitter i passagerarsätet inte kan gå. Hon fortsätter och frågar om de ser andra bilar där och ber dem att köra därifrån för så får man inte lov att göra. De lyder och lämnar platsen och när de kör förbi oss på grusgången vinkar den så kallade fadern leende till oss med rutan nervevad.

Det är inte första gången jag ser bilar köra på dessa grusvägar där det inte är tillåtet att köra medelst bil. Flera gånger har jag sett bilar köra upp på grusgången vid Strandpaviljongens parkering för att genom framrutan på bilen få en bättre utsikt över sundet. I den gång som delar vassen, till vilken man kommer från grusgången från Ekelundska villan (den så kallade engelska villan) har jag flera gånger sett spår troligen av bilar som kört fast då det inte är särskilt bra underlag för bilkörning i vassen. Under maj månads värmebölja och under de första dagarna i juni har människor parkerat sina bilar lite som de vill intill Citybadstranden även känd som la Playa Media Luna, eller Halvmånen. I Borstahusen kör bilar i fel riktning på enkelriktade gator. Även i Lill-Olas har jag förstått att det varit lite cirkus och gula lappar har delats ut friskt av så kallade lisor. En lisa för själen så att säga, men det löser ju uppenbarligen inte situationen.

Jag har inte för avsikt att här ta upp alla förseelser jag och andra kan vittna om – till vilka jag själv säkert är ansvarig till något enstaka – men man får lätt intrycket att här i Landskrona, ja här gör man lite som man vill, det 12-åriga LSD-styret till trots. Många jag pratat med upplever stadsmiljön som vilda västern och varken polisen eller kommunen gör något kraftfullt för att komma åt denna situation av kaos som råder.

Jag tycker att det är dags att vi får lite ordning och reda i vår annars ganska trevliga stadsmiljö. Jag riktar min fråga till Tora Broberg, stadsmiljöchef, för våra ledande politiker kommer bara med floskler och ickesvar av typen ”mycket gjort, mer att göra”. Tora, vad kan kommunen göra och vad tycker du bör göras för att stävja vilda västern, cirkusen och kaoset som råder i stadsmiljön?

Marko Huttunen (C)

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).