PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Tjuren Ferdinand tar kolonifrågan i hornen

Kollade min krönika häromveckan, Landskrona Direkt hade givit mig epitetet ”stridbar kolonist”. Egentligen är jag som tjuren Ferdinand, vill bara lukta på blommorna (flåt, odla mina grönsaker)! Köpte en koloni, för att förverkliga detta 2018. Då kom dråpslaget: Installera BDT-filter för 15 lakan + 4-5000 i administrationsavgift! Jag som bara har en kran utomhus, utan indraget vatten. Klart man reagerar!

Som jag har förstått det hela, släppte kommunstyrelsen? detta i december 2019 och det blev vedertaget i fullmäktige, januari 2020. Inte nog med detta, beskedet var att ¼ av St Olovs vång skulle rivas för att ge plats åt nya bostäder. 5 år fick man på sig att flytta. Vid nya beslut skulle jag kunna råka ut för samma sak om 5 år. ”Rör på dej, din jävel, och stå inte i vägen för stans expansionsplaner!”

Jag följde hela fullmäktigemötet via webben i januari. Vad jag förstod var det ytterst få av stadens politiker som var insatta i ärendet. Det velades hit och dit och till slut antog fullmäktige alltihop. Ett lamt försök gjordes av Vänsterpartiet som tvärtemot, ville bygga ut koloniområdena.

Nu drar jag paralleller med detta förhastade beslut, med det nyligen uppkomna diskussionsämnet: Blufflådans chefers vara eller icke vara! Niklas Karlsson (S) gick ut idag (läs igår, i förrgår, eller vad f-n, förra århundradet) och poängterade att man minsann förr hade en bred enighet över blockgränserna, i god tid. Man hade samråd, det fanns tid att diskutera. Idag har tydligen detta dragit ut i periferin, om det ens existerar?

Det verkar som ev samråd är borta. Torkild och hans lydpartier domderar! Nyinflyttade klappar händerna! Jävla bra stad, hit flyttar vi. Vad de inte tänker på är att deras efterkommande minns staden från deras ungdom. Då allt var körsbärsvin nere på Halvmånen (Flåt, Lagunen). Vad kommer dagens ungdom att minnas från idag? En expansion av staden som inte tar hänsyn till trivsel för dem som bott här hela sitt liv, som bara tar hänsyn till kommande skattekronor! Här vill jag pepåka att det är inget fel i det, men man måste ta lite HÄNSYN!! Hänsyn till gamla landskronabor och även till kommande generationer. Ett steg i denna riktning är bevarandet av våra koloniområden!

När jag kom tillbaka till Landskrona i mitten på 2000-talet, sade en gammal kompis som jag träffade utanför bolaget: ”Janne, det var minst 20 år sedan, vi går till stadsparken och tar en bier”! Stadsparken, tänkte jag, vad fan är det? Trodde det var i närheten av konsthallen. Han gick före som en guide i min gamla stad. Vi hamnade på GAMLA KYRKANS GRUND. Som det hetat sen dom rev den för sekler sedan! Stadsparken? Sjukt!  Döp om Sandvången till ”Nystad”, tamefan de kan hitta på vad som helst i ”Blufflådan” (stadshuset, reds anm).

För SKOJS skull ger jag de där styrande följande förslag till nya bostadsområden:

Gamla kyrkogården, där Föreningsgatan mynnar ut. Gammalt skit, ut med möget, spara något kors och ställ ut på muséet.
Bygg upp Slottsparken med nya bostäder, lämna något entréplan till ett café, så nostalgiker kan minnas….
Granet? Vafan ska vi med detta jävla område till? Kostar bara pengar i underhåll (Underhåll? Nästan obefintligt! Moderatorns anm!).
Larvi? Vaffan det tog vi ju halva på 60-talet, titta vilka fina hus där ligger nu! Kungar o drottningar, springare och medlöpare.
Icke att förglömma ”Linjen”, herregud…., skulle inte staden kunna dra in miljoner att exploatera det, för bostadsbebyggelse?
Gamla kyrkans grund? I sann Landskronaanda bygger vi upp kyrkan efter originalritningar och anpassar dessa till bostäder. Var det inte en arkitekt som hade samma visioner, vad gäller ”Tuppaskolan”?
Jag bara frågar?

Sist men inte minst! Vi HAR en stridbar kolonist i staden, nämligen Levin, ordförande i Kopparhögarnas koloniområde! Jag står bakom honom. Till politikerna och andra vill jag säga att vid nästa val, kanske det poppar upp ett missnöjesparti?!  Vi kan kalla det ”Kolonisterna”! 1400 kolonister i staden + släkt och vänner. Sen alla andra som är missnöjda med stadens förfall, ur historisk synpunkt…. Bäva!

Janne Svensson

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).