PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Tacka inte Torkild Strandberg, tacka alla partier!

Sven Svederberg (C) hyllar och ryggdunkar Torkild Strandberg (L) när det gäller Landskrona stads beslut om att inte gå in med skattemedel för att rädda Ängelholms flygplats.
Att inte rädda flygplatsen beslutades i samförstånd mellan alla partier, från kommunalråd till gruppledare, där även Sven Svederberg (C) fick yttra sig om sitt partis inställning. Socialdemokraterna hade däremot en avvikande mening i ärendet.

Därför känns det lite märkligt att Sven Svederberg bara ryggdunkar Torkild Strandberg. Hylla istället de som hyllas bör.

Bakgrunden till att Sverigedemokraterna sa nej till att lägga våra invånares skattepengar på en Ängelholms flygplats är följande:

Fram till 2011 ägdes flygplatsen av Swedavia och kommunerna i Nordvästra Skåne bidrog med anslag varje år för att upprätthålla trafiken. Men 2011 köpte Region Skåne och kommunerna i Nordvästskåne flygplatsen från Swedavia för 40 miljoner kronor. Och sålde den sedan omedelbart vidare till byggbolaget PEAB som dessutom fick ett kontantbidrag på 15 miljoner från kommunerna. Dvs i praktiken köpte man flygplatsen för 40 miljoner och sålde den vidare omedelbart till ett privat bolag för 25 miljoner. En affär som också Kammarrätten ett par år senare kom fram till var en olaglig affär. Men någon ändring blev det inte!

Uppgörelsen mellan de sju kommunerna Helsingborg, Ängelholm, Höganäs, Bjuv, Båstad, Klippan och Perstorp som bestämde sig för att köpa flygplatsen i ett gemensamt bolag, innebär att dessa kommuner enbart tar över driften. PEAB kommer fortfarande att vara ägare till marken och byggnaderna. Kommunerna betalar 20 miljoner kronor för flygplatsen och skjuter till 30 miljoner kronor för att täcka kommande års förluster. Om Landskrona stad skulle gått in i denna affär så hade kostnaden landat på ca 2,5-5 miljoner kronor, beroende på hur stor ägarandel Landskrona blivit tilldelad.

Stefan Olsson
Kommunalråd (SD)

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).