PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Svar till Stefan Olsson

Svar till Stefan Olsson (SD) ”Vi Sverigedemokrater är stolta.”

Stefan Olsson (SD) kommenterar min uppfattning att man måste bygga bostäder som vanligt folk har råd att bo i på följande sätt: ”Det speglar hur lite verklighetsförankring Larsson har. Visste han något om byggbranschen skulle han inse att nybyggda bostäder alltid blir dyra, för dyra för en majoritet av befolkningen.” Det är inte en överförfriskad besserwisser som precis lämnat krogen som gör detta uttalande utan ett kommunalråd i Landskrona med inflytande på stadens utveckling.

I Göteborgsposten för ett år sedan kunde man läsa att en stjärnarkitekt inspirerat till bostäder för ’vanligt folk’. ”Hans idéer kan ge Göteborg en injektion att bygga både för dem med mindre plånböcker och kombinera det med social hållbarhet,” skriver Björn Siesjö, stadsarkitekt. Vi kan inte fortsätta att producera bostäder som majoriteten inte har råd att bo i. På konstmuseet Louisiana pågår en utställning där man kan följa hur arkitekten ifråga har gått från ord till handling.

Är Nya Borstahusen ett exempel på hållbar utveckling?  Vad säger man t.ex. inom Räddningstjänsten som måste passera otaliga gupp och rondeller innan man når stadsdelen för att göra en insats? Eller att stadsdelen saknar köpcentra. Fortfarande efter två år, står villor osålda.

Vidare skriver Stefan Olsson att ”Att anklaga oss för att sprida hat och fördomar är både okunnigt och djupt felaktigt.” I en partiledardebatt säger (SD)- ledaren ”man måste ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna (invandrarna) att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb”.  

Ibland slinter tungan och partimedlemmarna säger vad de tänker. Några utesluts andra sitter kvar. Till exempel så pekar Annika Rydh (SD) ut muslimer som en grupp, som hon menar ska förbjudas att föda flera barn och efterfrågar en global lagstiftning. Martin Strids uttalande att muslimer ”inte fullt ut är människor” under (SD)`s landsdagar förra året under en live sändning i SVT Forum. ”Jäkla va bra gjort! Nu hoppas vi att detta sprider sig till Sverige som en löpeld”, skrev Mikael Bystedt i en kommentar till en artikel i Fria Tider om moskèer som bränts ner i London.

1933 brände nazisterna tusentals (otyska) böcker som var skrivna av judar eller av politiska motståndare. Börje Tranvik (SD) vill inte se  litteratur på andra språk än svenska i biblioteken. Det räcker inte med att (SD) 2006 bytte partisymbol från den fascistiskt anstrukna facklan till en blåsippa.

2012 års SOM-undersökning visade att gruppen (SD) väljare med enbart grundskola var 58 %.  Högutbildade är inte nödvändigtvis smartare, men de utbildas i kritiskt tänkande och självreflektion. Avsaknad av kritiskt tänkande gör det lättare att acceptera förenklade lösningar på mycket komplexa samhällssystem. Mellan 10 och 12 % av befolkningen i landet har enligt samma undersökning främlingsfientliga attityder. (SD) väljarbas?

Om (SD) bara andas en försoning med människor födda utanför Sverige men bosatta i landet skulle partiet hamna under 4% spärren vid nästa val.

Lennart Larsson

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).