PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Svar till Örjan Kristensson

Du bygger ditt resonemang utifrån några händelser!

Jag har arbetat som ordningsvakt i över 20 år. Vi vakter fick snabbt lära från början att vi inte kunde lita på polisen. När stora slagsmål uppstod så tog det alltid så lång tid innan polisen kom till platsen att vi alltid lyckats lösa det själva. Vi vakter till och med lurade polisen en tid genom att tjejerna som arbetade i garderoben på diskoteken ljög och sa det skett en stöld, då hade vi polisen där på några minuter.

Om stora bråk, skulle polisen samlas från alla håll. Jag har exempel på när jag brottats med våldsamma gäster, poliser som bara tittat in, sen stängt dörren, gått igen. Vid ett tillfälle slogs vi med ett välkänt gäng som försökte tvinga sig in. 200 meter längre ned stod det flera poliser och tittade, vågade inte komma upp och hjälpa oss. När gänget försvunnit kom polisen upp och min kollega frågade varför de inte hjälpte vakterna, polisens förlängda arm, svaret blev – Ni gjorde ingen anmälan!!!

Skall man skratta eller gråta? En vän som arbetat som polis i många år, säger exakt detsamma om sin yrkeskår, rädslan. Sen, poliskvinnan som gick ned på knä vid en hotfull situation. Ponera du kommer med ditt barn och ni blir brutalt påhoppade, är det knäböjande poliser du vill ha, eller poliser som trots rädsla gör sitt arbete, skyddar folket???

Jag kan fortsätta med massor av exempel, men tror du förstår vart jag vill komma. Poliser med pondus och som vågar ingripa finns, men de är för få, alldeles för få. Polisen har under många år fokuserat på genus och etnicitet, istället för på kompetens oavsett vart kompetensen finns.  Likaså, om ha fler ordningsvakter som skall hjälpa polisen, så måste de våga låta bli gå ned på knä, istället våga möta buset, stå upp för människorna i Sverige!

Vad det gäller sjunkande brott, du säger med 25 % i Landskrona. Man borde ”väga brott” som t ex mord, sprängningar, skjutningar, rån och våldtäkt skall väga tungt, sedan snatterier och t ex stöld av fordon lägre vikt. Då kanske inte brotten sjunker i Landskrona? Tittar man på Sverige! Statistiken över dödligt våld i Sverige för år 2020 visar att antalet mord ökade.
• 124 personer mördades.
• 99 av dem var pojkar och män.
• 25 av dem kvinnor/flickor.
• 48 av de som mördades sköts till döds.
– Sen vi började mäta 2002 så är det här den högsta siffran av dödligt våld vi haft, säger Stina Söderman, statistiker på Brå.
Även antalet anmälda våldtäkter ökade under 2020. 9 360 våldtäkter anmäldes vilket innebar en ökning med 779 brott, det vill säga nio procent

Vore konstigt om man nu inte ställer sig frågan om varför våldet eskalerat så här i Sverige???
Mitt svar är att mycket beror på ”Öppna era hjärtan, sen ”I mitt Europa bygger man inga murar”!!

Jag är genuint livrädd om min dotter som idag är 12 år som växer upp i detta samhället.

Tack för ordet,
Stefan Ljung

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).