PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Svar till Mats Karlsson

Svar till Mats Karlsson, Öppet brev till kollektivtrafiknämnden 2019-02-21

Möjligheten att köpa biljetter till resor med Skånetrafiken på ett smidigt sätt är en oerhört viktig fråga. Det ska såklart vara enkelt att åka kollektivt. Just därför lanserade Skånetrafiken i mars 2017 ett nytt biljettsystem för att dels göra det enklare att köpa biljetter, men också för att förenkla systemet med olika zoner. Det äldre systemet har över två hundra zoner och det nya systemet har bara tre. För att alla skånska resenärer ska slippa ändra sina vanor över en natt finns det just nu
möjlighet att använda båda biljettsystemen, fram till december 2019, bland annat av omsorg för de resenärer som inte har en smartphone.

När det nya systemet helt har ersatt det gamla kommer det också vara möjligt att köpa biljett i det nya systemet oavsett om man har en smartphone eller inte. Men här är det viktigt att hitta en enkel och trygg lösning som kan fungera i många år och därför tar det lite längre tid att hitta den allra bästa tekniken. När den lösningen finns på plats, senast i december 2019, kommer det inte att vara någon prisskillnad mellan biljetter som man köper via sin smartphone och biljetter som man köper utan en smartphone. Då har vi också ett enhetligt system och inte olika priser för samma resa.

När det gäller höjningen av priset på stadsbussresor så stämmer det att alla andra varor och tjänster inte har ökat med 30 % på en så kort tid, däremot hade priserna  på stadsbussresor legat stilla under en lång tid och inte alls ökat kontinuerligt på det sätt som andra varor och tjänster gör. Konsekvenserna av att det tidigare socialdemokratiska styret inte klarat av att hålla kostnaderna på en rimlig nivå trots den höjningen av priserna är en fråga som vi i Allians för Skåne arbetar intensivt med att hantera.

Carina Zachau
Ordförande kollektivtrafiknämnden

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).