PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Svar till Lilian Håkansson och Torkild Strandberg

Tack för ert svar Lilian Håkanson och Torkild Strandberg!

Jag är glad att ni gjort så mycket runt om i vår kommun. Ni måste göra mer!
Under min tid i miljönämnden berättade tjänstemän från miljöförvaltningen att barnen i Landskrona hade de högsta halterna av bly i sitt blod. De sa också att bly aldrig lämnar kroppen. Så jag påstår ingenting om ni inte anser att miljöförvaltningen far med osanning.

Jag är också glad att liberalerna nu tycker att kollektivtrafiken är fossilfri och är stolta. Så lät det inte när socialdemokraterna genomförde detta försök med elbussar. Då var ni i borgerligheten och du emot detta. Sent skall syndaren vakna som det står i Bibeln. Jag är glad för detta.

I P1 programmet Kaliber, beskriver de vad som hänt i södra hamnen med utsläpp som gjorde att fisk dog, vattenväxter dog. Det framgick att cyanid nu finns i grundvattnet och i marken. Ingen vet var gifterna kommer ifrån, frånsett Scandust.

Vad kommer ni att göra? Tänk att gifter transporteras från Teckomatorp och hamnar i Landskrona. Hur tänker ni göra för att säkerställa vad gifterna kommer ifrån? Marken kan vara en miljöbomb som jag skrev i mitt första inlägg? P1 programmet Kaliber fick inga svar!

Jag har full respekt för att ni har ambitioner för miljö- och klimatarbetet i Landskrona men det räcker inte!
I bygget av Borstahusen hade ni inga klimatambitioner. Då hade ni tvingat byggarna med strikta regler att bara använda klimatsmarta material.

Vi lever i en värld som genomlever den största klimatkrisen sedan människan kom från Afrika. Vi måste hitta vägar så att vi skapar en värld för människor och klimatet. Vi måste sätta klimatet i första rummet och hitta nya strukturer, där klimatet och människan är målet och en värld i klimatharmoni. Nyliberalismen är inte svaret. Nyliberalismen är skaparen av klimatkrisen.

Jag blir lite förvånad när ni säger att ett vätgascenter inte är aktuellt på grund av att det inte finns några samarbetspartner. Landskrona kommun är en god partner eller via Landskrona Energi. Hela projektet kommer att finansieras via EU medel. Centret är tänkt att dels skapa vätgas och att bygga om tunga fordon till vätgasdrivna fordon. Detta gör man redan i Tyskland framförallt i Hamburg.

Ett samarbete med universitetsvärlden är en självklarhet med forskning kring flygplan, lastbilar och bilar driven av vätgas. Vatten in vatten ut – klimatsmart. Utbildning av landskronabor för att bygga om dieselfordon till vätgasdrift borde vara en självklarhet. Detta hjälper säkert arbetsförmedlingen till med. Glömde att ni vill lägga ned arbetsförmedlingen, ursäkta.

Vätgas är ett bra sätt att lagra energi, som vindkraftverk och solceller som kan lagras i jorden. Så vi inte behöver frysa på vintern och företagen har energi året om.

Tills sist tycker jag att en klimatsmart plan skall diskuteras mellan de politiska partierna och landskronaborna i Landskrona i enighet som skall gälla 20–30 år, så att klimatet alltid ställs i första rummet.

Claes Glader

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).