PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Svar till Kjell och Stig

Stig Wiklund, jag vill börja med att be om ursäkt för att jag beskyllde dig för att ha påstått att ”cityhandlarna” ville ha bort torghandeln. Det var din följeslagare Kjell Andersson, som insinuerade att det var handlarna/restaurangerna som låg bakom detta!

Med all respekt för din ålder och din insats för torghandlarna i svunna tider. Men det känns som du värnar om några mindre bemedlade människor!? Anser du att de är det?
Är övertygad om att dessa människor själva kan föra sin talan. En gång fyllde du och dina kollegor säkert en roll för dessa människor, men precis som facket verkar ni ha spelat ut er roll! Vi lever på 2000-talet och vi har en välfärd i Sverige som ger alla människor, som vill inrätta sig i systemet en möjlighet. Torghandlarna, precis som alla andra handlare, är välkommen att ta del av förändringsarbetet med centrum. Det finns en ”cityförening” som
alla är välkomna i. Där kan man vara med och påverka utvecklingen av just centrum.
Alla får sina synpunkter hörda. Att agera med hot och påtryckningar mot centrumhandeln och dess utveckling, får bara negativa resultat/konsekvenser.

Jag och många med mig anser att varken tjänstemän, politiker eller för den delen handlarna/krögarna ska behöva utstå dessa påhopp. Landskrona har fått sin beskärda del av medias negativa och förvrängda bild av hur det är i Landskrona under rent för lång tid! Det är dags att alla krafter börjar jobba i samma riktning och inser vad som är bäst för staden, det gynnar den enskilde. Vi ska inte behöva ha debatter i media var eller varannan dag om hur negativt allt är. Det är det inte.

Ta t.ex. ditt påstående; ”När hänsyn tas till öppettider och antal dagar som torghandeln får bedrivas jämfört med den bofasta handeln kan man konstatera att det i skrivandets stund finns lediga affärslokaler i centrum som har en billigare kallhyra per kvadratmeter än den som torghandlaren får betala.”

Det är väl rätt irrelevant vad kvadratmeterkostnaden är!? Det finns ingen möjlighet att hyra en lokal som har 10-15 m2. Hade det funnits, hade den med all sannolikhet varit betydligt dyrare. För det första, så har torghandlarna möjlighet att bedriva handel, i precis alla dagar om året! Men nöjer vi oss med 5 dagar i veckan blir det 221 dagar. 10 000 kr delat med 221 dagar blir 45 kr/dag!! Om man inte är beredd att betala
detta, ska man nog inte vara handlare.

Kjell Andersson skriver något liknande; ”Den senaste med att höja torghyran till 10 000 kronor är ju rena nedläggningshotet för de som står och säljer på torget. Vilka som ligger bakom detta kan manha sina aningar om! Kan cityhandeln månne ha sina fingrar med i det elaka spelet? Kanske restaurangerna runt torget?”

Stig, du skriver även; ”Förändringarna tyder på att det finns krafter som vill få bort all torghandeln i Landskrona, krafter som styr kommunens beslut.” Detta är ju bara fabler, tagna från den negativa luft ni andas. Kom ut i gemenskapen och andas frisk luft.

Som sagt, med all respekt för er ålder och det ni en gång vikt ert liv åt, idag lever vi en annan värld.

Samhället förändras och utvecklas, detta gäller även torghandeln. Är övertygad om att torghandlarna vill vara en del av denna utveckling.
Stig och Kjell, lägg ner stridsyxorna och var med i gemenskapen. Påverka i demokratisk anda, inte genom att svartmåla er omgivning!

Landskrona stad har vind i seglen nu, vill ni inte vara med på skutan, så låt åtminstone bli att anklaga och demoralisera samhället.

Tommy Persson
Smakfull centrumutveckling
”Loppishandlare” & livsmedelshandlare

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).