PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Stoppa stolligt företagande

Häromdagen, måndagen den 26 februari 2018, bjöds det in till Maktkamp på krogen Harrys i Rådhuset i Landskrona. Organisationen Företagarna stod för arrangemanget. Politikerna skulle ”grillas” inför valet i september.

Det skulle komma att handla om företagsklimat, regelverk, relationen företag – kommun, kompetensutveckling m.m. Det blev publikfrågor om bl.a. gårdsförsäljning av vin. Jag var där och kunde inte hålla tyst ända fram till slutsignalen. Jag befann mig på hemmaplan.

Mitt liv har ju i betydande omfattning handlat om regler för företagare framför allt skatterätt och associationsrätt. Men jag har också haft en roll – ja många roller – på Rådhusets juridiska avdelning som part i mängder av företagartvister på gott och ont. Så just före slutsignalen tar jag till orda och konstaterar:
”Det är ju förhållandevis lätt att starta ett företag…” MEN frågar i samma andetag: ”…hur tar man sig ut?”

När det i dag talas om brist på arbetskraft gäller det att dra öronen åt sig. Så var det i byggbranschen 1987 → 1990. Byggena blev försenade. Det drabbade mina entreprenörer så jag blev tvungen att stoppa utbetalningar. Det blev hårda – ja mycket hårda – tag, på riktigt. Jag knäckte flera byggfirmor och enskilda leverantörer blev förbannade. I dag skulle jag inte våga!?

Vi som var med då, och bokstavligt talat var på plats, har mycket att berätta. Det var smutsigt spel mellan myndigheter och enskilda. Ingen vågar låta mig spela en huvudroll och informera.

De senaste, några åren, har det slumpat sig så att det blivit min uppgift att rädda enskilda som dragits in i skiten. Misslyckat företagande slår hårt i hela familjen. Jag har sagt det förut i tidningar i Köpenhamn, Malmö, Helsingborg och Landskrona – men det tål att upprepas … så blir jag den där…
glädjedödaren!

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds universitet

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).