PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Stöduttalande för Handels och HRFs strejk

– Stå upp för den svenska modellen!
Det finns en bred enighet om att det är facket och arbetsgivarna inom den internationellt konkurrensutsatta sektorn, alltså exportindustrin, som ska sätta märket för löneökningarna.

Märket för avtalsrörelsen 2020 innehåller mer pengar i plånboken, låglönesatsning och högre pension, då är det inte mer än rimligt att alla på svensk arbetsmarknad omfattas av detta.

Att arbetsgivarna inom Svensk Handel och Visita vägrar att följa märket är helt obegripligt.

Solidarisk lönepolitik innebär att vi alla har och tar ansvar för lönebildningen på hela arbetsmarknaden.

Handels medlemmar har burit upp handeln under hela pandemin. De har solidariskt funnit sig i att jobba i en utsatt miljö. De säkerställer att vi alla har tillgång till mat och andra förnödenheter varje dag. De står mitt i smittan.

Bara 46% av de som jobbar i Handels branscher har ett fast heltidsjobb, bland kvinnorna i handeln är det endast 25%. Tusentals jobbar ofrivillig deltid och har korta visstidsanställningar.

Anställda i besöksnäringen, som varit hårt ansatta med risk för egen hälsa under pandemin, måste få tryggare anställningsförhållanden och löneökningar i nivå med övriga på arbetsmarknaden.
– Det är dags att sätta ner foten!

Fackens S i Landskrona ställer sig bakom Handels och HRFs krav. Och det med rätta!

Adis Heldic
Ordförande
Fackens S

*Facken S – LO medlemmar som är organiserade i Socialdemokraterna

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).