PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Småföretagsmassaker och lotsning in och ut

Ett sjukdomstillstånd kan knäcka den mest råbarkade småföretagaren. Jag är en av de drabbade (pankreatit) som emellertid kom undan till att börja med. Med massiva sjukvårdsinsatser och juristdito blev det möjligt för mig att skjuta problemen framför mig. För allt detta behövdes pengar (och skulle det visa sig — havsutsikt). Jag hade såväl sjuk- som rättsskyddsförsäkringar (och bodde på Strandvägen 17).

Vi talar om 1990/91. Nu är det coronaviruset som drabbar småföretagare. Vi väntar på en ”småföretagsmassaker” i en omfattning som jag såg redan i slutet av 1980-talet.

Min egen roll var och är som den är.

En byggfirma, min entreprenör, var på väg att gå i konkurs när undertecknad kom förbi arbetsplatsen på Öresundsgatan 50. En leverantör hämtade material från byggarbetsplatsen. Detta tilltag satte jag stopp för. Sen tillkallades polis och det blev rabalder hela den sensommareftermiddagen. Det blev början på en massaker av småföretag som jag personligen ansvarade för. Det skulle visa sig att många i hela Sverige skulle drabbas.

Tack vare svensk sjukvård kom jag emellertid på benen och kunde ta utmaningen. Under 10 år pågick striden om mina byggprojekt med en massiv advokatinsats. Efter mina år i skatterättens värld hade jag tillgång till all tänkbar sakkunskap. Övning i domstolsförhandlingar ger färdighet. Men det är för dj-ligt att behöva gå och rätta till efter andra. Och det kostade, i dagens prisnivå, c:a 20.000.000 (tjugomiljoner) kronor i rättegångskostnader!

I insändare – för några dagar sedan – tog SD, under rubriken ”Omedelbara åtgärder för att stödja vårt lokala näringsliv”, upp behovet av företagslots.
Under de senaste åren har jag handlagt ett antal ärenden om misslyckat företagande och varnat stadens kommunledning såväl muntligen som skriftligen. Jag har saknat och saknar fortfarande den feedback som, m.h.t. sakernas tillstånd, varit behövlig och behövs nu.

Nu adresserar jag kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) personligen:
Ska dessa myndighetsmisslyckanden få fortsätta? Sekretess hjälper inte.
Slutligen: av SD:s insändare framgår inte vilka kvalifikationer en företagslots ska ha. Utifrån ovanstående är jag som klippt och skuren för jobbet med tillträde genast. Jag jobbar hemifrån!
Så bäste Torkild, ring eller sänd en budbärare!

Tommy Jonasson
civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds Universitet

PS. I Danmark är åtgärderna massiva./Ds.

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).