PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Sjöfåglar försvinner

Var är fåglarna? Foto: Örjan Kristenson.

Under snart fyra år har jag tagit mina hundar i rundan runt kastellet. I december noterade jag att vattnet steg vid Kärleksstigen. Sedan fortsatte det…

I våras sattes en skylt upp vid det ställe där vattnet nådde stigen, senare stängdes den av helt. Cirka 30 centimeter över medelvattennivå. Idag när jag var ute med min vovvsing hade vattnet sjunkit undan, någorlunda. Gott så!

Något grus för att ”säkerställa framkomlighet” har jag aldrig sett, trots att jag passerar stigarna flera gånger i veckan. Däremot har man nu lagt ut plastmattor för att befrämja oss stigtrafikanter.

Det finns ett annat problem – och jag struntar i om det är kommunens eller fastighetsverkets fel; vattencirkulationen i vallgravarna gör att det bildas alger, sediment kommer till ytan och de sjöfåglar vi älskar och hatar försvinner från parkerna i vår stad.

Idag, var det bara några ”drakar”där. Gräsänder. Fjolårshannar som inte kunnat para sig.
För ett par år sedan fanns hundratals fåglar nere vid Eriksgatan, där vallgraven slutar. Nu är vattnet så förorenat att fåglar inte längre trivs.

I förlängningen innebär det också ett hot mot de människor som bor i Landskrona. Stillastående vatten är en grogrund för ett antal olika sjukdomar.

Vallgravarna är en del av infrastrukturen i Landskrona.

Kanske inte så mycket för oss människor som bor här – men, för de fåglar, fiskar, knytt och knott som bor där.

Örjan Kristenson.

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).