PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Prisutdelning av Fredrika Bremerförbundets BRA-pris


Ulrika Kärnborg, Åsa Lindhagen och Christina Merker-Siesjö.

Fredrika Bremerförbundets BRA-pris har i år tilldelats Christina Merker -Siesjö initiativtagare, eldsjäl och ordförande för det sociala företaget och kvinnokooperativet Yalla-trappan i Malmö. BRA-priset är ett jämställdhetspris som har delats ut årligen sedan 1982 av förbundet. Avsikten är att premiera och hylla personer eller projekt som på ett innovativt sätt stärkt utvecklingen av jämställdhet och flyttar fram positionerna för mänskliga rättigheter i allmänhet.

Förbundets Landskrona- och Båstadkretsar har gemensamt nominerat pristagaren till förbundet som beslutade om priset vid årsmötet i maj. 2018 fick artisten Zara Larsson priset. Motivering till priset är bl a: Christina Merker-Siesjö har skapat en möjlighet för kvinnor med utländsk bakgrund, långt borta från arbetslivet, att ta steget ut på arbetsmarknaden.

Priset delades ut den 23 september i Yalla-trappans lokaler på Rosengård i Malmö i närvaro av: Förbundsordförande Ulrika Kärnborg, Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, Frida Trollemyr kommunalråd fritid/kultur Malmö stad samt ett 10-tal medlemmar från Landskrona- och Båstadkretsarna. Flera anställda och medlemmar från Yalla-kooperativet deltog också.

I högtidstalet betonade Ulrika Kärnborg den stora betydelse som ekonomisk självständighet för kvinnor har för ökad jämställdhet. Även jämställdhetsministern talade om betydelsen av mångfalds- och jämställdhetsarbete i praktiken, i likhet med detta kvinnokooperativ.

Efter ceremonin åt vi tillsammans en välsmakande måltid som var tillagad av Yalla-trappans catering.

Prisutdelningen har blivit uppmärksammad i media. Både Sydsvenskan och Skånska Dagbladet har haft artiklar publicerade.

 Britt Nilsson  (sekreterare i Landskronakretsen)

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).